21.8.2020. 16:11
0
"Ima nešto što se zove moralna obaveza. Općina Novo Sarajevo je u prilici da pomogne kada treba"
Općina Novo Sarajevo, u namjeri da pomogne u blažavanju posljedica pandemije koronavirusa, postigla je ugovore s 34 privredna subjekta s njenog područja o sufinansiranju zapošljavanja 38 nezaposlenih osoba.

To će realizirati u programu sufinansiranja zapošljavanja „Posao za sve“, kao jednoj od 14 mjera koje se realiziraju putem javnih poziva u Programu ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica stanja nesreće.

Ugovore s predstavicima privrednih subjekata potpisao je danas općinski načelnik Nedžad Koldžo. Izjavio je da Novo Sarajevo, kao nijedna lokalna zajednica, želi pomoći građanima i privrednim subjektima na ovaj način koji nije u opisu njenih nadležnosti.

- Ima i nešto što se zove moralna obaveza - rekao je Koldžo i dodao da je Novo Sarajevo, zahvaljujući i čvrstoj finansijskoj politici, u prilici da pomogne kad treba.

Privredni subjekti kojima će Općina iz budžeta sufinansirati obaveze za plaće novozaposlenih odabrani su na osnovu javnog poziva, pojasnio je načelnik. Osim novih zapošljavanja, cilj je pomoći tim poslodavcima da održe djelatnost. Uvjet je bio da nisu otpuštali radnike i da su ispunjavali javne obaveze.

Poslodavcima s kojima su potpisani ugovori Općina Novo Sarajevo će refundirati mjesečno u godini dana ukupno 700 KM po novouposlenoj osobi za cijelu ili dio isplate bruto plaće, doprinosa i naknada.

Koldžo je zahvalio odabranim privrednim subjektima za povjerenje i obećao da će Općina biti iskren i pouzdan partner u realizaciji ovog projekta.

Po načelnikovim riječima, ta općina realizira ili je već realizirala sve što je obećano u posljednjih deset godina.

U provođenju procedura za realizaciju projekta "Poso za sve" značajno je pomogla Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.