14.9.2020. 14:52
0
Čović i Plenković razgovarali u Mostaru
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović susreo se danas u Mostaru sa predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejem Plenkovićem.

Razgovarano je o nastavku potpore Hrvatima u BiH, daljnjoj suradnji na europskom putu Bosne i Hercegovine, postizanju ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i projektima Vlade Republike Hrvatske koji su važni za položaj Hrvata u BiH.

Također, razgovarano je o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, potpisanom sporazumu za Mostar te izmjenama Izbornog zakona.

Predsjednik Čović nakon sastanka je istaknuo kako HDZ BiH sa svojim partnerima želi osvojiti sve mandate kada su u pitanju načelnici, gradonačelnici tamo gdje su Hrvati većina.

„Informirao sam predsjednika Plenkovića oko Mostara gdje je napravljena iznimka pa je Mostar opet odvojen posebno, upoznao sam ga i o tome kako je sporazum oko Mostara značio i sporazum oko izbornog zakona“, naglasio je Čović.

On je na novinarsko pitanje kako komentariše Izetbegovićevu izjavu da bi se mogli nastaviti birati "Komšići" i na nižim nivoima vlasti, odgovorio:

"Navikli smo na to, nekad se kaže javno, a nekad ovako kao što se radi posljednjih 15 godina. Rekao sam Izetbegoviću da smo imali sličan primjer sa Sejdićem i kako popunjavati kvote i kako je to završilo. Toplo sam preporučio da se prekinu takva praksa i takve izjave. Posljednju izjavu sam ocijenio kao trenutak kada je Izetbegoviću trebalo da rastereti pritisak koji ima u svojoj stranci, zatim svojih dužnosnika kroz pravne procese u BiH, jer je znao da će ići naša reakcija i da će tako zasjeniti neke stvari", poručio je.

Plenković je kazao kako će nastaviti podupirati Hrvate u BiH.

„Podupirat ćemo BiH jer je Hrvatska uvjerena da je to jedini pravi put i naša istinska uloga u ovom trenutku poštujući BiH kao susjednu i prijateljsku državu, poštujući njezin suverenitet i iznad svega poštujući i respektirajući političke stranke i institucije koje unutarnjim dogovorima trebaju dogovarati daljnja pitanja koja su vezana za funkcioniranje BiH", kazao je Plenković.

Istaknuo je kako je Hrvatskoj bitno da se u tom kontekstu poštuju načela jednakopravnosti, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

„Nakon 12 godina Mostar će imati izbore što je poseban izazov i vjerujem da će HDZ BiH kao i druge stranke u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH ostvariti kvalitetan rezultat i dobiti potporu za svoje politike i programe te preuzeti odgovornost u jedinicama lokalne samouprave nakon izbora ove jeseni“, istaknuo je Plenković.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.