17.12.2020. 10:35
0
Sutra počinje suđenje direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću
Početak suđenja direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću, kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za zloupotrebu položaja ili ovlasti, počet će sutra u Sudu BiH, navodi Avaz.
Osim Mehmedagića, optužen je i rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u OSA-e Muhamed Pekić.

Oni su prije dvije sedmice negirali krivicu po optužbama Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH je, podsjećamo,  22. oktobra ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom se terete da su tokom augusta 2020. zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, radi privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OSA-e.

Optužnica je potvrđena 4. novembra ove godine.
 Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije, zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima - kazali su iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je prije nekoliko dana protiv Mehmedagića podiglo novu optužnicu za zloupotrebu položaja zbog afere „Sigurnosne provjere“ .

Osim Mehmedagića, optužen je i ministar sigurnosti Selmo Cikotić.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.