23.12.2020. 20:35
0
Opsadno stanje: Policija se raspoređuje oko Bihaća, ne dozvoljavaju ulazak migrantima iz 'Lipe'
Velike policijske snage stacionirane su na Gorjevcu kako bi blokirali put i na taj način onemogućili migrantima da se vrate u grad Bihać.

Operativna grupa USK danas je naredila policiji USK da uspostavi niz kontrolnih punktova kako bi spriječili dolazak migranata sa "Lipe" u naseljena područja grada Bihaća. Policija USK na Gorjevcu je zaustavila kolonu od više stotina migranata i usmjerava ih nazda prema Lipi.

Danas je u Bihaću vanredno zasjedala i Skupština USK, te je sa 26 glasova ZA usvojeno niz zaključaka, a jedan od njih je i naredba policiji USK da kontroliše priliv novih migranata u Bihać, a ponajviše migranata koji se vraćaju sa Lipe, te zahjtev IOM-u da u što kraćem roku izmjesti svoju opremu iz Bire.

U toku dana je na lokalitetu Lipa gdje se nalazi i istoimeni prihvatni centar došlo do P0ŽARA. Naime, nakon što je IOM jutros napustio ovaj prihvatni centar, migranti u bezizlaznoj situaciji odlučili su zap*liti kamp, te tako sami sebi nanijeli štetu jer je zbog P0ŽARA preko 1200 migranata ostalo bez krova nad glavom.

Nekoliko stotina migranata se uputilo prema Bihaću, dok su ostali, kroz šume, krenuli u Sarajevo i prema graničnom prelazu.

U toku dana se oglasio i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić koji je ponovio da je potrebno otvoriti Biru, a da država BiH ima spremnih 5 miliona KM kako bi do aprila završili radove na Lipi.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.