11.2.2021. 13:49
0
Vodostaj Drine u Goraždu u porastu, za sada nema opasnosti
Svi vodostaji na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su u porastu - potvrdio je šef odsjeka Kantonalne uprave Civilne zaštite Ramo Živojević.

Prema mjerenjima u 13 sati na hidrološkoj stanici u Goraždu vodostaj Drine iznosio je 256,22 cm.

- Pratimo situaciju iz sata u sat i vodostaj za sada nije dostigao kritičnu tačku jer na 280 cm se poduzimaju mjere zaštite od poplava. Istina, ugroženi su pojedini vikend objekti u samom priobalju rijeke, odnosno u njenoj neposrednoj blizini, ali situacija je generalno za sada stabilna – kazao je Živojević.

Naglasio je da je Kantonalna uprava Civilne zaštite u kontaktu sa HE Mratinje te Ministarstvom sigurnosti BiH. Navodi da su iz HE Mratinje jutros dobili informacije o režimu rada te im je najavljeno da će danas od 10 do 17 sati ispustiti oko 200 metara kubnih vode u sekundi.

- U noći ne znamo kako će se nastaviti ali ćemo biti u kontaktu. Tu informaciju su nam potvrdili i u operativnom centru Ministarstva sigurnosti BiH gdje su nam kazali da su i oni u kontaktu sa HE Mratinje. Dakle, prema trenutnim informacijama za sada se ne planira esktremno veliko ispuštanje vode iz HE Mratinje i po našim saznajima hidroakumulacija je spremna primiti još mnogo količine vode tako da stanje nije kritično. Za sada nema opsanosti, ali moramo pratiti situaciju na terenu i vodostaj te preduprijediti eventualno moguće opasnosti - podvukao je Živojević.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.