31.5.2021. 11:19
0
Ahmetović nakon presude: Sve ovo naručeno zbog mog angažmana u Srebrenici
Sadik Ahmetović, bivši ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, nakon nepravosnažne presude Suda BiH, u kojoj je osuđen na šest mjeseci zatvora, najavio je žalbu te kazao kako je cijeli proces montiran.

"Ne mogu me uplašiti oni koji su naručili ovo sve... Ovo je naručeno jer se dešavalo prije deset godina, a otvoreno sada kada sam preuzeo kampanju Moja adresa Srebrenica i nakon toga se odmah to pojavilo", izjavio je poslije izlaska iz sudnice Suda BiH.

On se trudio da kroz život ne ošteti nikog, kazao je, posebno ne državu Bosnu i Hercegovinu kojoj je, kako kaže, puno dao.

"Evo vidjećemo šta će reći dalje institucije. Vjerujem u pravdu u ovoj zemlji", dodao je te potvrdio da će biti uložena žalba jer se ne osjeća krivim, za bilo šta što je radio na svakoj od svojih pozicija.

Kazao je još kako se nadam da će se pravosudni sistem, posebno Tužilaštvo BiH, okrenuti prema onima koji rade kriminal u BiH, veliki kriminal, prenio je Klix.ba.

Sud Bosne i Hercegovine Ahmetovića je osudio zbog zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

Ahmetović se optužnicom teretilo da je kao ministar bezbjednosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva bezbjednosti BiH.

"Adnan Bektić nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu, nego je nastavio voziti ministra, iako u tom periodu nije bio zaposlen kao vozač", navodi se u optužnici.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

(Ajdin Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.