14.12.2023. 10:01
0
"Žene Podrinja" nezadovoljne presudom Milanu Trišiću: "Nedovoljna kazna za odvratne zločine"
Milan Trišić je prvostepenom presudom koju je izrekao Sud Bosne i Hercegovine osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Bratunca.

Iz Udruženja "Žena Podrinja" nisu zadovoljni presudom koja je objavljena u srijedu.

"Opština Bratunac, smještena u istočnoj Bosni, bila je potpuno razorena tokom ljeta 1992. godine od strane Vojske Republike Srpske (VRS) i drugih formacija koje su sudjelovale u etničkom čišćenju. Tokom te godine, cjelokupno bošnjačko stanovništvo bilo je protjerano, ubijano ili zatvarano u logore. Trišić se ističe kao jedan od učesnika odvratnih zločina na području Bratunca", navedeno je iz Udruženja.

Međutim, naveli su, prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo mu je mizernu kaznu koja nije zadovoljavajuća za žrtve.

"Stoga apelujemo na apelaciono vijeće da razumije bol žrtava i užas zločina koji su se dogodili u Bratuncu i preispita dosuđenu kaznu. Nadamo se da će drugostepena presuda biti znatno veća, odražavajući ozbiljnost i okrutnost počinjenih zločina. Zločinac koji ne priznaje svoje zločine i odbija pružiti informacije o masovnim grobnicama ubijenih mora biti podvrgnuta najstrožim kaznama", poručili su iz Udruženja "Žena Podrinja".

Podsjetimo, iz Suda Bosne i Hercegovine u srijedu je objavljeno da je Trišić proglašen krivim da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane a kasnije Vojske Republike Srpske, učestvovao u ubistvima, nestancima i nečovječnim postupanjima na području Bratunca u maju 1992. godine.

Proglašen je krivim po devet tačaka za zločine nad civilima koji su bili zatočeni u sali škole “Vuk Karadžić”. Većina tačaka odnosi se na nanošenje teških patnji civilima premlaćivanjem, a po jedna na učešće u ubistvu jednog zatočenika i prisilnom nestanku trojice.

Trišić je oslobođen optužbi po pet tačaka optužnice, koje, prema ocjeni Vijeća, nisu bile potkrijepljene sa dovoljno dokaza.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka iste.

Istovremeno, Sud je optuženom Milanu Trišiću odredio mjeru pritvora koja po ovom rješenju može trajati najduže devet mjeseci ili do nove odluke Suda, a koji rok se ima računati od dana lišenja slobode.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.