28.10.2021. 8:13
0
Divljaju cijene nafte i plina. Stručnjak pojašnjava kada će se to zaustaviti
“Mislim da plin više neće poskupljivati. Nafta je dosegla 85 dolara i isto je pitanje hoće li dalje ići”, istakao je akademik Muris Čičić u Odgovorite ljudima.

“Šta dalje i kako dalje? Kod nas je dobra vijest samo ako je senzacionalna, a život se ponekad ne uklapa u takav pristup. Stvari idu ponekad svojim sporijim tokom, ne tako brzim i senzacionalnim, ne tako katastrofalnim i sve one jake riječi koje koristimo. Ponekad i treba malo ublažiti i reći da će se stvari u narednoj i godinama iza toga vjerovatno smirivati, u smislu ovih poremećaja koji se dešavaju.”

Kaže da trenutno imamo pandemiju koja je dovela do poremećaja širom svijeta.

“Bilo je lockdowna koji su zatvorili države, svi oni distributivni lanci, menadžmenti, sve se to presjeklo. Sad će to polako vraćati. Danas hiljade kontejner brodova stoje pred lukama, nema ko da ih istovari.”

Čičić pojašnjava da će zemlje OPEC-a vjerovatno donijeti odluku da pojačaju korištenje kapaciteta, te da će to vjerovatno dovesti do laganog snižavanja cijena nafte.

“Kod gasa je čisto političko pitanje, odnos Putin-Evropa. Cijene gasa su otišle 250% i zato jednostavno dolazi do određenog političkog ucjenjivanja gasom. Moja prognoza je da će se sve to polako smiriti iduće godine, ako se pandemija smiri.”

Kako kaže, politička situacija u BiH je jedan korak naprijed, nazad dva, već 30 godina.

“I ljudi koji su gledali u svijetlu budućnost polako postaju pesimisti. Pa čak i ja sebe nekad uhvatim da se upitam hoće li ikad ovo išta krenuti. Ima nešto što se zove čudo bosanske privrede. Da stvari ipak, uprkos svemu ovome što se nama dešava, idu. Otiđite u Tešanj, Cazin, Gračanicu, Gradačac, Goražde. Odjednom vidite firme, vidite nove privredne objekte, vidite da postoji neko čudo, neka žilavost. I postoji nešto što se zove i unutrašnje investiranje. Znači, uspješni domaći biznismeni, ipak, ulažu, makar u kombinaciji sa stranim. Ulaže i dijaspora. Naravno mi smo i dalje siromašna zemlja, svi smo postali umorni od toga i nadamo se da će nas ta činjenica natjerati da se ponašamo drukčije.”


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.