23.11.2021. 8:27
0
Od blokade kasarni ni traga ni glasa, Vukanović: Sve to samo još jedna Dodikova predstava, poslije svakog sastanka sa Amerikancima i strancima sve je ponizniji i poslušniji
Posebna sjednica parlamenta Srpske treba da bude održana nakon redovne, koja počinje 25. novembra i koja će trajati najmanje tri sedmice

Republika Srpska je ostala privržena slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i zbog toga insistiramo na tome da se, u skladu s njim, revidiraju odluke kojima je Dayton u godinama mira nasilno izmijenjen. Smatramo da je Dejtonski mirovni sporazum čvrst temelj izgradnje i prosperiteta ove zemlje, na realnim i ravnopravnim osnovama.

NIŠTA DO PROLJEĆA

Ovo je prije dva dana izjavio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je tako najavio i posebnu sjednicu parlamenta Srpske na kojoj trebaju biti vraćene određene nadležnosti Srpskoj. Iako je posebna sjednica najavljena, još nije poznato kada će ona zaista biti i održana.

Poslanik SNSD-a u NSRS-u Srđan Mazalica kaže da vraćanje nadležnosti nije jednostavan proces i da ne može da se odvija brzo. Sam proces prenosa nadležnosti je, dodaje on, trajao dugo, uz snažne pritiske visokog predstavnika i Evropske unije, pa je teško očekivati da se kod njihovog vraćanja provede neophodna procedura, razmotre informacije i analize, donesu i implementiraju zakoni - preko noći.

- Realno je očekivati da se proces u smislu legislative završi do proljeća, a da se institucionalno zaokruži u prvoj polovini naredne godine. Svih ovih godina ova tema je otvarana i bilo je pokušaja da se uspostavi dijalog sa drugim entitetom o analizi efikasnosti i svrsishodnosti postojanja pojedinih nadležnosti na nivou BiH i njihovom eventualnom vraćanju entitetima, rekao je Mazalica.

Borba za povratak Vojske Republike Srpske pretvorila se u inicijativu za smanjenje broja vojnika u Oružanim snagama BiH

Posebna sjednica parlamenta Srpske treba da bude održana nakon redovne koja počinje 25. novembra i koja će trajati najmanje tri sedmice. Drugim riječima, vraćanje nadležnosti neće se naći pred poslanicima prije polovine decembra. S druge strane, još ne znamo u kakvom obliku će to vraćanje nadležnosti da se pojavi u Narodnoj skupštini RS-a.

Podsjećamo na to da je parlament Srpske prije mjesec usvojio Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, koji je omogućio osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva RS-a umjesto istoimene agencije na državnom nivou. Ipak, ovaj zakon stupiće na snagu tek šest mjeseci nakon dana objavljivanja u Službenom glasniku RS-a. Mnogi smatraju da će do tada direktor državne agencije Aleksandar Zolak biti uhapšen. U suprotnom će formiranje entitetske agencije biti odgođeno do izbora.

Poslanik SDS-a u NSRS-u Nebojša Vukanović kaže da nadležnosti neće biti vraćene i dodaje da je sve to samo još jedna predstava Milorada Dodika na koju niko iz opozicije ne bi trebao da nasjedne.

NIŠTA OD VRS-A

- Poslije svakog sastanka sa Amerikancima i strancima Dodik je sve ponizniji i poslušniji, sve je više borbe za otadžbinu Bosnu i Hercegovinu i njenu funkcionalnost i zaklinjanja da smo ga svi pogrešno čuli i razumjeli, jer se on navodno nikada nije zalagao za nezavisnu i samostalnu Republiku Srpsku. Poslije samo mjesec, borba za povratak Vojske Republike Srpske pretvorila se u inicijativu za smanjenje broja vojnika u Oružanim snagama BiH, a od ranije najavljenih blokada kasarni i granice ni traga ni glasa, kazao je Vukanović.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.