26.11.2021. 11:54
0
Ima li spremnosti za dogovor s rudarima, proizvodnja u svim rudnicima Koncerna EP BiH stoji
FOTO: Source.ba
Rudari sedam rudnika u sklopu Koncerna EP BiH još uvijek nisu počeli s proizvodnjom otkako je od utorka ujutro obustavljena zbog protesta rudara. U toku je sjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH na kojem bi se trebao zauzeti stav u vezi daljih pregovora sa Vladom FBiH i Elektroprivredom BiH.

Predsjednik Sindikata radnika Rudnika uglja Kreka iz Tuzle Zuhdija Tokić, potvrdio je za Faktor da je u rudnicima na snazi radnički neposluh, koji je počeo u utorak, a obustava proizvodnje trajat će dok uvjeti koje je postavio Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH ne budu ispunjeni.

"Ministru industrije, energetike i rudarstva FBiH Nerminu Džindiću poslali smo naše zahtjeve s pojašnjenjima i prijedlog sporazuma, ali još uvijek nemamo nikakav odgovor. Ne mogu da shvatim da u ovakvoj krizi za ugalj, ako je kriza kako kažu, niko ništa ne rješava",
kaže Tokić.


Prema informacijama kojima raspolaže Patria u rudniku Šikulje rudari su htjeli početi sa iskoom uglja, ali je došlo do incidenta i fizičkog obračuna. Tokić zbog sjednice UO nije mogao razgovarati a više informacija trebalo bi biti poznato nakon sjednice UO.  Rudari i sindikat postavili su osam zahtjeva prema EP BiH i Vladi FBiH i resornom ministru Nerminu Džindiću (SBB), ali za sada dogovora nema.


Sindikat traži donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna za šta je potrebno oko 500 miliona KM, kontrolu metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja i stavljanje van snage Pravilnika o radnom učinku i Pravilnika o radu. Iz EP BiH su ocijenili da bi ispunjenje ovih zahtjeva dovelo EP BiH u gubitke i ne mogu sami podnijeti teret ovih zahtjeva. Također i cijena električne energije bi se trebala korigirati. 

Rudari i sindikati traže smjenu generalnog direktora Admira Andelije, kao i smjenu direktora rudnika koji su već počeli sa primjenom Pravilnika. 


Stav Vlade FBiH je da se rudarima ne smije plaća smanjiti niti za jednu marku, a iz EP BiH su pojasnili da jeste promijenjen način obračuna plaće ali da se rudarima neće smanjiti plaće, dok bi do smanjenja došlo administraciji u rudnicima. Iz Elektroprivrede BiH već dva dana upozoravaju da su moguće redukcije isporuke toplotne i električne energije iz Termoelektrane Tuzla. 


Rudari za večeras najavljuju okupljanja članova porodica pred kapijama rudnika kako bi iskazali podršku borbi za prava.  



(Patria/  Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.