27.1.2022. 8:19
0
Gideon Greif mora krivično odgovarati: Ide prijava protiv autora neistinitog izvještaja o genocidu u Srebrenici
Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković najavljuje podnošenje krivične prijave protiv autora neistinitog izvještaja o genocidu u Srebrenici

Činjenica da je izraelski istoričar Gideon Greif priznao da je njegovom greškom umanjen broj žrtava u njegovom izvještaju o genocidu u Srebrenici ne smije ga amnestirati od odgovornosti za negiranje genocida i presuda Haškog tribunala kada je riječ o genocidu nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a u Srebrenici 1995. godine. Zbog ovog izvještaja, kao i zbog činjenice da je on i dalje javno dostupan na zvaničnoj stranici Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, koji je naručilac izvještaja, bit će podnesene krivične prijave Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

PRIZNANJE JE NEDOVOLJNO

Ovo je za Oslobođenje potvrdio i Alija Tabaković, šef Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a, govoreći kako se ne smije olako preći preko izjava Greifa koji je priznao da je u izvještaju tzv. Nezavisne međunarodne istražne komisije o stradanjima svih naroda na području Srebrenice od 1992. do 1995. načinjena greška, jer je naveden lažni broj žrtava genocida u Srebrenici.

- Razgovarat ćemo sa svim udruženjima preživjelih žrtava genocida u Srebrenici o tome da podnesu krivične prijave Tužilaštvu BiH i protiv Greifa, ali i protiv direktora Centra Miroslava Kojića i svih članova tzv. Nezavisne komisije. Ne može se samo reći da je došlo do greške kada je riječ o broju žrtava i misliti da su se time ispravile nepravda i laž. Taj izvještaj je i dalje aktuelan i predstavljen je nakon dopuna Krivičnog zakona BiH. Ovdje se radi o krivičnom djelu negiranja presude genocida, kazao je Tabaković.


Srebrenička udruženja su ranije poručila kako je Greifov izvještaj tek jedan u nizu instrumenata političara iz RS-a, ali i Srbije za negiranje genocida u Srebrenici

Tabaković smatra kako je Greif o greškama u vlastitom izvještaju odlučio govoriti tek nakon što je naišao na osudu zapadnoevropske javnosti i nakon što mu je otkazana dodjela prethodno dobijene nagrade.

- Na Zapadu ovakve revizionističke priče ne prolaze i nadam se da je to konačno jasno i Gideonu Greifu. Žalosno je to što on pripada židovskom narodu, koji decenijama pokušava da očuva sjećanje na ubijene u genocidu, ali i koji se bori protiv kontinuiranih negiranja od ekstremnih krugova. To je otpočetka bilo licemjerno - bori se za istinu o svom narodu, a istovremeno lažira istinu o stradanju drugih, dodao je Tabaković.

POBIJENE TVRDNJE

Tabaković, ipak, vjeruje da je Greif o izvještaju počeo govoriti nakon što mu je postalo jasno da istinu o genocidu u Srebrenici ne može prikriti, bez obzira na količinu novca koju je dobio za svoj izvještaj. Podsjećamo, Greif je prošle godine u izvještaju tvrdio kako je u Srebrenici stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka i 2.000 Srba, te da zločin u Srebrenici nije imao karaktera genocida, prenosi Oslobođenje.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.