7.6.2022. 19:52
0
Brkić izvijestio PS NATO o političkoj situaciji u BiH, evropskim i evroatlantskim integracijama
Zamjenik ministrice vanjskih poslova i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je u utorak sastanak s članovima Komisije za ekonomiju i sigurnost - Podkomitet za tranziciju i razvoj (ESCTD) Parlamentarne skupštine NATO-a (PS NATO).

- Sastanak je održan u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a teme sastanka bile su geopolitička situacija i sigurnosni izazovi uzrokovani agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu, odnosi zemalja u regionu, odnosi sa Evropskom unijom i SAD-om, te uloga Rusije i Kine u regionu. Delegaciju PS NATO predvodio je Ivans Klementjevs, predsjedavajući Podkomiteta za transatlantsku ekonomiju - navodi se u saopćenju MVPBiH.

Zamjenik Brkić izvijestio je o političkoj situaciji u BiH, kao i evropskim i evroatlantskim integracijama. Kao predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH zamjenik Brkić naglasio je da su euroatlantske integracije put ka provedbi važnih reformi za BiH, te istakao da kao NATO partner, Bosna i Hercegovina pozdravlja i želi doprinijeti razvoju sljedećeg Strateškog koncepta o kojem će biti riječi na Samitu u Madridu. Bosna i Hercegovina podržava rezoluciju UN-a koja osuđuje rusku agresiju, kao i izjave i stavove EU.

- Na pitanje predstavnika PS NATO šta se očekuje od tzv. Prilagođenih mjera podrške("Tailored support measures") namijenjenih zemljama aspirantima, koje će biti predmet rasprave i usaglašavanja Saveznika tokom naredne dvije sedmice, zamjenik ministrice je naglasio da su to jasna predanost, veći fokus i politička podrška našoj zemlji. Cilj posjete članova ESCTD jeste sagledavanje trenutnog stanja u BiH i regionu zapadnog Balkana - saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH. 

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.