26.7.2022. 19:12
0
Vanredni sastanak ambasadora zemalja EU, EUFOR-a i OHR-a: Sattler na odmoru, Dorodnova 'moderator'
Situacija u Bosni i Hercegovini u vezi sa nametanjem Izbornog zakona pred kulminacijom. U iščekivanju odluke od strane Christiana Schmidta koji želi uvesti apartheid u našoj zemlji, Patria saznaje da se sutra u Delegaciji EU u Sarajevu održava vanredni sastanak na kojem će sudjelovati ambasadori članica EU, EUFOR i OHR.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini na godišnjem je odmoru, pa će sastanak voditi njegova zamjenica Ekaterina Dorodnova, koja je duže od godinu bila na bolovanju, pa se i ne može pohvaliti dobrim poznavanjem političkih prilika u BiH.

Tema ovog vanrednog sastanka svakako je namjera visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona, što je proizvelo masu nezadovoljstva i neslaganja s takvim činom, jer je prijedlog kojeg su mediji objavili okarakterisan kao cementiranje etničkih podjela u BiH.

Zbog toga se već dva dana pred OHR-om održavaju protesti nezadovoljnih građana, a nastavit će se i sutra od 13 sati.

Podsjećamo, Schmidt ni nakon deset dana od kad je u javnost izašla informacija da bi mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH nije donio konačnu odluku niti se oglasio o navodima medija.

Danas je odbio prisustvovati i na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na koju je bio pozvan pravdajući se obavezama.

Za razliku od Schmidta danas se po prvi put o trenutnoj situaciji oglasio State Department koji je dao direktnu i bezuslovnu podršku Schmidtu.

"Odluke o korištenju Bonskih ovlasti daju se isključivo visokom predstavniku. On će izabrati hoće li, kada i kako ih koristit", poručio je glasnogovornik State Departmenta, te dodao da će SAD podržati "bilo koju odluku koju visoki predstavnik donese", prenio je Glas Amerike.

(Patria/A. Balićevac)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.