10.1.2024. 18:21
0
Sastali se Schmidt i predstavnici udruženja žrtava i svjedoka genocida: Oštar stav gostiju u OHR-u zbog (ne)djelovanja međunarodne zajednice u BiH
Visoki predstavnik Christian Schmidt primio je danas u Sarajevu predstavnike udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Sastanku sa Schmidtom prisustvovali su Munira Subašić i Kada Hotić iz Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa", predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, te Ajša Hafizović-Hadžimešić i Šuhra Sinanović.

Razgovarano je o tenzijama u vezi s neustavnom proslavom dana Rs, 9. januara, a posebno o bojaznima povratničkih zajednica koje su izrazile zabrinutost za svoju sigurnost.

"Neprihvatljiv je bilo kakav oblik nasilja, diskriminacije ili zastrašivanja bilo koje zajednice u BiH. Visoki predstavnik poziva sve nadležne organe da brzo i odlučno reagiraju kako bi osigurali sigurnost i zaštitu svih građanki i građana", saopštio je OHR nakon sastanka.

Kako saznaje Patria, gosti u OHR-u bili su danas veoma oštri tokom razgovora sa svojim domaćinom, te su mu jasno poručili šta misle o njegovom i djelovanju međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

- Apsolutno nas ne zanima ni RS, ni Milorad Dodik. Cijela priča svodi se na to da je Dodik od Evropske unije dobio zeleno svjetlo da u Bosni i Hercegovini radi šta god hoće.

Zahtijevamo i tražimo da EU u cjelini zauzme potpuno jasan stav o Bosni i Hercegovini, to jeste da nastavi kurs koji je imala do 2006. godine, a to znači da joj prioritet budu sve presude međunarodnih sudova, koje su postulat postojanja EU. Sve drugo je prazna priča i izmišljanje pravila koja su jasna i nedvosmislena.

Međunarodna zajednica, prevashodno Evropska unija, mora prihvatiti presude svih međunarodnih sudova koji egzistiraju u njoj, a to su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

One su osnov za bilo kakve daljnje razgovore, za bilo kakvo pokretanje bilo čega. A kada ih Evropa napokon prihvati, onda ćemo sve drugo znatno lakše rješavati i onda možemo razgovarati sa tzv. drugim stranama u Bosni i Hercegovini i regionu", poručili su predstavnici udruženja žrtava i svjedoka genocida visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.