28.11.2022. 15:15
0
Konaković: Matematički se može praviti vlast bez HDZ-a i SNSD-a, ali vidjet ćemo
FOTO: Facebook / Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković potvrdio je nakon sastanka osmorke u centrali SDP-a da se sutra potpisuje sporazum sa HDZ-om.

"Mi smo u ovaj posao ušli zaista predano, ozbiljno, vodeći računa o svim detaljima i uspjeli smo mogu reći sačuvati integritet ovog procesa bez obzira na napade medijske i stranačke koje smo doživljavali tokom ovih pregovora. Sutra u 11 sati potpisujemo taj dokument kao što smo i najavili i potpisujemo njegov okvir za dalje djelovanje. Dakle to su smjernice političkog djelovanja koalicije koja će činiti vlast za sad na nivou FBiH i naravno vrlo logično i vjerovatno i na državnom nivou.

Nakon toga, prije svega unutar stranaka Osmorke, od sutra već ili eventualno od srijede ujutro naši timovi kreću u detaljno razrađivanje plana rada budućih vlada kao što smo i ranije radili. Pravimo novi detaljan dokument koji će biti dostupan našoj javnosti a koji će biti objavljen prije nego što se potvrde vlade. Dakle sve smo to najavili prije možda nekih dva mjeseca kada smo krenuli u ovu priču i evo priveli smo to kraju", kazao je Konaković. 

Na pitanje da li je Nermin Nikšić novi premijer FBiH Konaković je kazao da o tome još nije bilo riječi ali da je on dobar premijer. 

"Nemamo pojma ko će popuniti, ko će predlagati, ko će zadužiti obavezu da delegira ljude to je završni čin. Ako to bude SDP-ova pozicija o tome će odlučivati organi SDP-a", kazao je. 

Kada je riječ o formiranju vlasti bez HDZ-a i SNSD-a Konaković ističe da se matematički to može napraviti.

"Normalno, sve su oči uprte u proces izbora tog delegata četvrtog, trećeg ili drugog u Domu naroda iz reda srpskog naroda. I zbog snage naše priče na državnom nivou, nas je 13. Već sam to više puta govorio, HDZ ima četiri, opozicija pet. U Predstavničkom domu mogli bismo imati tih 22. Interesantni su mi prijedlozi ovih dana da pravimo vlast i bez HDZ-a i SNSD-a. Zapravo ovi ljudi iz SDA poručuju da bi oni pravili vladu, ali ne i vlast. Kako bi prošao bilo koji zakon u Domu naroda? Koja je to reforma koju bi mogla napraviti vlada koja nema većinu u Domu naroda? Zaista su ti prijedlozi nonsens. Matematički postoji, ali da li postoji politički, vidjet ćemo", poručio je Konaković.

Konaković je i danas odlučno odbacio bilo kakvo uslovljavanje od strane HDZ-a pa i o tome da SNSD mora biti partner za državnu vlast. 

Predsjednik NIP-a je naglasio kako će se prvo ići sa formiranjem Vlade FBiH, a onda sa razgovorima za državnu vlast. 



(Patria / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.