16.12.2022. 15:45
0
Pročitajte detalje iz prve Sky opužnice: Likvidirali policajca Bašića zbog otežane prodaje droge
Tužilaštvo BiH javno je objavilo potvrđenu optužnicu protiv osam osoba osumnjičenih za više teških krivičnih djela uključujući i ubistvo Radenka Bašića, načelnika krim-policije Prijedor.

Tužilaštvo BiH ističe da je podizanje i potvrđivanje optužnice u ovom predmetu značajan korak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz korištenje dokaza iz Sky i Anom aplikacija dobijenih od partnerskih institucija zemalja Evropske unije i svijeta.

 Optužnica je podignuta protiv Dalibora Railića zvanog "Dugi" (37), Aleksandra Miljatovića (34), Igora Repajića (32), Harisa Gredelja (36), Mirjane Vujović (43), Željka Simića (43), Aleksandra Ivkovića (37 i Gorana Gvozdena (40).

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija Skay i Anom, krijumčarili drogu kokain i marihuanu u više navrata. Nju su transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inostranstvu.

Optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tokom postupka tražiće se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine veće od 200.000 KM.

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizovao skupinu ljudi, sa ciljem ubistva Radenka Bašića, načelnika krim-policije Prijedor.

Likvidacija Radenka Bašića, izvršene 21. marta ove godine, a koju je prema navodima iz optužnice organizirao Dalibor Railić Dugi, urađena je zbog "otežane preprodaja droge na području Prijedora i šire, a za šta je Railić okrivio Bašića". Ubistvo je izvršio Aleksandar Miljatović za šta mu je obećano 50.000 eura.

Optuženi se terete za organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, pranje novca i teško ubistvo.
 DEtalje pročitajte ovdje

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.