20.4.2023. 11:53
0
Šef diplomatije Švedske Tobijas Bilstrom: Veliko mi je zadovoljstvo što sam u posjeti Sarajevu, ovo je treći put da se sastajem s ministrom Konakovićem
FOTO: Fena
Šef diplomatije Švedske Tobijas Bilstrom nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem obratio se medijima.


- Veliko mi je zadovoljstvo što sam u posjeti Sarajevu i što sam dobio tako toplu dobrodošlicu. Bosna i Hercegovina i Švedska imaju dobre odnose, koju dugujemo i bosanskohercegovačkoj dijaspori u Švedskoj. Imamo povećanje trgovinske razmjene između naših zemalja. Ja bih još jednom da afirmiram opredijeljenost Švedske da jača i razvija dobre bilateralne odnose i saradnju. Sa našim preuzimanjem predsjedavanja Vijećem Evropske unije BiH, kao i ostale zemlje zapadnog Balkana, će ostati u fokusu – rekao je Bilstrom.

Istakao je da se sastao sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova razgovarao u Evropi i o zapadnom Balkanu, o procesu proširenja.

- Ovo je treći put da se sastajem s ministrom Konakovićem, a sigurno će ti susreti postati još češće, zbog našeg predsjedavanja i to u historijskom momentu za Evropsku uniju, zbog ruske agresije na Ukrajinu. Sada je potrebno još više da zemlje koje su usmjerene ka istom cilju da još bliže sarađuju. Zemlje zapadnog Balkana su suštinski važan partner i samo zajedno možemo razviti jednu stabilnu i prosperitetnu Evropu na zajedničkim vrijednostima. Zbog novonastale sigurnosne situacije u Evropi, značaj zapadnog Balkana je samo porastao – istakao je Bilstrom, prenosi Avaz. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.