20.4.2023. 16:18
0
I dalje misterija otkud lav u sarajevskom naselju Poljine: Posljednji lavovi u Bosnu i Hercegovinu uvezeni još prije pet godina
Inspekcija KS formirala je predmet u vezi mladunčeta lava koji se drži u vili u sarajevskom naselju Poljine. Ne ulazeću u proceduru, javnost je zabrinuta, ali i zainteresirana ključnim pitanjem - da li je lav oduzet?

U skladu sa članom 38. Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH inspektor može privremeno ili trajno oduzeti životinju i smjestiti je na drugo odgovarajuće mjesto o trošku imaoca ili vlasnika.

Kratko je rečeno: “Inspekcijski postupak je pokrenut i u toku je. Više informacija o istom biće poznato u narednim danima.” Iz KUIP-a su jučer istaknuli, da u konkretnom slučaju činjenice tek treba utvrditi, a na osnovu kojih će se odlučivati o daljim mjerama.

Kako je lav završio u vili na Poljinama u kojoj živi navodni biznismen iz Dubaia Ibrahim Al Hawai još uvijek nije sasvim jasno, ali jasno je da prema članu 6. stava 3 Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje, te životinjske vrste i pasmine opasne za život.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su za N1 odgovorili kada je posljednji put uvezen lav u našu državu. To se dogodilo 2018. godine i uvezena su dva lava, ženka i mužijak.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Kancelarija za veterinarstvo BiH nadležna je za izdavanje Rješenja za uvoz i upis u Registar, u skladu sa Pravilnikom o uslovima uvoza i provoza živih životinja.

Novčane kazne za imaoce divljih ili egzotičnih životinja su od 30 KM do 10.000 KM. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.