20.4.2023. 17:40
0
Posjedovanje zaštićenih životinja u BiH je zabranjeno: Podršku Al Hawaiju pružio vijećnik SDA u OV Vogošća - “Ti si brat moj”
Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja kao kućne ljubimce zabranjeno je držati životinje koje su zaštićene, divlje životinje, te životinjske vrste i pasmine koje su opasne za život. Osim toga, sama prodaja ili preprodaja ovih životinja također je zabranjena.

Upravo zbog toga posebno negativne reakcije javnosti izazvala je vijest da Ibrahim Al Hawai, biznismen iz Dubaija, u svom stanu u sarajevskom naselju Poljine drži mladunče lava. Inače, Al Hawai javnosti je postao poznat nakon objavljivanja spota za pjesmu “Flo Aswad” koju je uradio zajedno sa reperom Cunamijem i veoma je aktivan na društvenim mrežama. 

Ovu vijest jučer su objavili gotovo svi bh. mediji, a zanimljivo je da je podršku Al Hawaiju pružio vijećnik u Općinskom vijeću Vogošća, Haris Fazlić, delegiran ispred Stranke demokratske akcije (SDA). 

Fazlić je Al Hawaiju pružio podršku tako što je na svom Instagram storiju objavio fotografiju lava tagujući Poljine i dodajući hashtag #supportingbro. Nakon toga je Al Hawai isti story podijelio na svom Instagram profilu uz riječi "Ti si brat moooj"


Foto: Instagram / Ibrahim Al Hawai/Iron_doc (Haris Fazlić)


Inače, Fazlić je izabrani vijećnik u Općinskom vijeću Vogošća za mandatni period 2020 - 2024. godine. Osnovni zadatak vijećnika u osnovi se ogleda u aktivnom učešću u radu i odlučivanju Općinskog vijeća, podnošenju nacrta i prijedloga propisa i zakonskih akata koje su iz nadležnosti Općinskog vijeća, pokretanju rasprava i inicijativa od javnog značaja i sl.. 


Zakon jasan 

“Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja u Bosni i Hercegovini je zabranjeno držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje životinje, te životinjske vrste i pasmine koje su opasne za život, a koje su navedene u prilogu Pravilnika o držanju opasnih životinja", naveli su iz  Kantonalne uprave za inspekcijeske poslove KS (KUZIP). 

Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijeske poslove KS dobio je prijavu kojom se inicra inspekcijski nadzor na okolnosti držanja mladunčeta lava u ovim uslovima.
 
"Inspektorat veterinarske inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS dobio je prijavu kojom se inicra inspekcijski nadzor na okolnosti držanja mladunčeta lava u sarajevskom naselju Poljine. Na osnovu dobijenih saznanja formiran je predmet za dalje postupanje u saradnji sa policijskim i drugim organima, po potrebi”, naveli su iz  iz KUZIP-a.


Foto: Instagram / Ibrahim Al Hawai

Predviđene kazne za ovaj prekršaj, tj. za osobe koje posjeduju neke od ovih životinja, su u iznosu od 30 KM do 10.000 KM. 

"Ovim zakonom za kršenje navedenih odredaba propisane su novčane kazne za imaoce životinja koje iznose od 30.00 do 10.000 KM. U skladu sa članom 38. istog zakona inspektor može privremeno ili trajno oduzeti životinju i smjestiti je na drugo odgovarajuće mjesto o trošku imaoca ili vlasnika, uz napomenu da u konkretnom slučaju činjenice tek treba utvrditi, a na osnovu kojih će se odlučivati o daljim mjerama", dodali su iz KUZIP-a.

Kada je u pitanju sama prodaja i preprodaja ovih životinja, predviđene su kazne u iznosu od 200 do 200.000 KM. 


Praksa suprotna zakonu?

Međutim, iako je zakon jasan, praksa je nešto sasvim drugo. Iako je uzgoj, uvoz, posjedovanje i prodaja egzotičnih, zaštićenih ili opasnih životinja u BiH ilegalna, vrlo je lako doći do ovakvih životinja, što dokazuje i primjer Al Hawaija.  


Foto: Instagram / Ibrahim Al Hawai

U BiH se određene zabranjene životinje mogu naručiti i preko web platformi za prodaju. Tako se npr. na popularnoj platformi OLX.ba pitona može kupiti za 200 do 350 KM, tarantulu za 50 do 200 KM te iguanu za oko 350 KM. 

U zemlji paradoksa, još jedan u nizu je i taj da predlagači zakonskih akata kao što su općinski vijećnici, znaju stati na stranu onih koji ne poštuju zakonske procedure. 



 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.