23.4.2023. 9:08
0
Njemački tabloid se izvinio zbog intervjua sa Schumacherom koji je napravila umjetna inteligencija
Njemački izdavač se izvinio zbog objavljivanja intervjua s Michaelom Schumacherom koji je generirala umjetna inteligencija.

Časopisi Funke također otpuštaju urednika Die Aktuelle zbog “neukusnog i obmanjujućeg članka” za koji sada kažu da se “nikada nije trebao pojaviti”, prenosi Sky.

Generalna direktorica Bianca Pohlmann rekla je da članak “ni na koji način ne odgovara standardima novinarstva koje mi – i naši čitaoci – očekujemo od izdavača kao što je Funke”.

Pohlmann je rekla da se kompanija također izvinila Schumacherovoj porodici.

Glasnogovornica porodice Sabine Kehm već je rekla za AP u četvrtak da planira poduzeti pravni postupak zbog “lažnog intervjua o umjetnoj inteligenciji” koji je dao Die Aktuelle.

Njemački časopis je prošlog vikenda na svojoj naslovnoj strani odštampao fotografiju 54-godišnjeg bivšeg trkača uz navodni intervju sa Schumcherom uz riječi: “Michael Schumacher, prvi intervju!”

Časopis je također napisao “zvuči varljivo stvarno” s navodnim citatima pripisanim Schumacheru koje je generirala AI.

Die Aktuelle je jedan od mnogih tabloidnih časopisa u Njemačkoj.

Na skijanju u odmaralištu Meribel na francuskim Alpima, Schumacher je pao u decembru 2013. i zadobio skoro smrtonosnu povredu mozga.

Glava mu je udarila o kamen, koji mu je rascijepio kacigu. Doktori su uklonili krvne ugruške, ali drugi su ostali netaknuti jer su bili preduboko usađeni u njegov mozak.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.