25.4.2023. 12:53
0
Kafedžić: Prvi put u KS pet osoba je dobilo status zaštićenog prijavitelja korupcije
FOTO: Erduan Kafedžić / Fena
U Sarajevu je danas održana press konferencija povodom 100 dana Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo. Predstavljena su dostignuća i rezultati rada Ureda za borbu protiv korupcije.

Šef Ureda Erduan Kafedžić naglasio je da Kanton Sarajevo ima dobre antikoruptivne zakone i instituciju koja je osposobljena da ih provodi, što Kanton Sarajevo čini liderom u borbi protiv korupcije u BiH.

Od početka 2023. okončano 16 postupaka

Predstavljajući rezultate primjene Zakona, Kafedžić je rekao da je od početka 2023. godine Ured okončao 16 postupaka za utvrđivanje sukoba interesa te da su 34 nosioca javnih funkcija samoinicijativno odstupila s funkcije zbog zakonskih odredbi koje zabranjuju obavljanje duplih funkcija.

- Zabrana obavljanja duplih funkcija doprinijela je da više nemamo ustaljenu i normaliziranu praksu da jedna osoba obavlja više javnih poslova. Zahvaljujući tome danas imamo nosioce javnih funkcija koji obavljaju po jednu javnu funkciju i očekujemo da će zbog toga kvalitetnije raditi poslove - dodao je Kafedžić.

On se ujedno i zahvalio vladama Ujedinjenog Kraljevstva i SAD koje kontinuirano pružaju podršku jačanju kapaciteta Ureda u primjeni Zakona.

Standardi i prakse EU

Na konferenciji je istaknuto da će Ured nastojati da svoje prakse u oblasti sukoba interesa, zaštite prijavitelja korupcije i jačanja integriteta institucija uskladi sa standardima i praksama Evropske unije.

- Prvi put u KS pet osoba je dobilo status zaštićenog prijavitelja korupcije i to su ujedno i prve osobe u FBiH koje su dobile ovaj status. Ured ne može iznositi više detalja o ovim slučajevima, ali možemo reći da smo, zahvaljujući mogućnosti da dodijelimo status prijaviteljima korupcije, saznali da ozbiljna koruptivna djela i dobili vrijedne dokaze o počinjenju tih djela, što predstavlja dobru osnovu za pokretanje ozbiljnih tužilačkih istraga - zaključio je Kafedžić, navodi Fena, prenosi Avaz. 



(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.