26.4.2023. 14:30
0
Brkić s predstavnicima misija zemalja članica NATO-a u Briselu
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se danas s predstavnicima misija zemalja članica NATO-a u Briselu, koje je informirao o usvojenom Programu reformi za 2021. i 2022. godinu te naglasio da je samoprocjena realiziranja aktivnosti po tom programu nedavno dostavljena sjedištu NATO-a.

Sastanak je organizirala Misija Norveške pri NATO-u, kao predstavnica države kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za suradnju s NATO-m. Prisutni su tom prilikom istaknuli kako Bosna i Hercegovina ima podršku svih članica za realiziranje daljnjih aktivnosti.

Brkić je također, informirao kako će Bosna i Hercegovina biti zemlja domaćin Partnerskog simpozija 2024. godine, koji ima globalni karakter i na kojem će saveznici, zemlje partneri i međunarodne organizacije raspravljati o zajedničkim sigurnosnim i drugim izazovima s kojima se suočavaju.

Govorilo se i o usklađenosti vanjske politike Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, te je Brkić tom prilikom istaknuo kako je od početka ove godine postotak usklađenosti stopostotan.

Prisutni su se interesirali i za dinamiku uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini nakon Općih izbora 2022. godine, na što je Brkić ponovio da iako je vlast na državnoj razni formirana u rekordnom roku, na federalnoj to još nije učinjeno, da još uvijek traju pregovori političkih stranaka o sastavu vlade, te se nada da će taj proces ubrzo završiti.

Bilo je riječi i o situaciji u regiji s aspekta ilegalnih migracija, kada je Brkić istaknuo kako je neophodno što prije harmonizirati vizni režim u cijeloj regiji s viznim režimom Europske unije, kako bi se smanjio broj ilegalnih migranata.

Na kraju susreta se razgovaralo i o djelovanju misije EUFOR-Althea u Bosni i Hercegovini koja svojom prisutnošću doprinosi miru i stabilnosti, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH. 

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.