29.4.2023. 18:30
3
Milanović 'zabrinut' za Hrvate u BiH: Schmidtova odluka može biti dugoročno opasna
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je danas da bi odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o deblokadi formiranja vlade u Federaciji BiH mogla biti dugoročno opasna za Hrvate.


Schmidt je prije dva dana donio privremenu odluku s ciljem deblokirana uspostave Vlade FBiH koja je značila zaobilaženje saglasnosti jednog od tri člana rukovodstva FBiH, koje je potrebno za formiranje vlasti. U konačnici, rezultiralo je formiranje nove vlade. 

Hrvatski predsjednik kaže da je ta odluka trenutno pomogla Hrvatima, ali dugoročno ne.

"Dugoročno, ako postane presedan, opasna je. Ne pomaže ako kažete 'ali ovo se primjenjuje samo jednom'", izjavio je Milanović.

Milanović nije bio do kraja precizan, ali čini se da smatra kako je Schmidtov presedan opasan jer nema garancije da Schmidt ili neki drugi visoki predstavnik neće posegnuti za istom odlukom u slučaju implementacije nekih narednih izbora, a nauštrb Hrvata, kao što je sada to uradio nauštrb Bošnjaka.

Usitinu, to što je Schmidt donio privremeno rješenje kojim se izbacuje SDA iz vlasti, sada je legitimiziralo zaobilaženje volje bilo kojeg člana rukovodstva FBiH. Međutim, uveo je dodatni mehanizam izbora Vlade FBiH u slučaju nesaglasnosti jednog (pot)predsjednika.

Milanović je rekao da je Schmidtova odluka možda trenutno pomogla Hrvatima, ali dugoročno nije:

"On će jednog dana otići iz BiH, ali problemi će ostati", zaključio je.

Inače, ranije je premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravio odluku visokog predstavnika te poručio da stranke koje su u vlasti sada se trebaju fokusirati na reformu izbornog sistema.

Kazao je da su te izmjene hitni zadatak za vlast u FBiH, ali da na dnevni red mora doći i biranje člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. 


(Patria/A.R.)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.