30.4.2023. 8:14
0
Inflacija u BiH usporava, ali cijene hrane nastavile rasti
FOTO: Shutterstock
Iako je nastavila usporavati, inflacija u Bosni i Hercegovini još uvijek je dvocifrena. Godišnji rast indeksa potrošačkih cijena pao je sa 12,9 posto u februaru na 10,3 posto na godišnjem nivou, najviše kao rezultat utjecaja baznog efekta i pojeftinjenja usluga prijevoza usljed nižih cijena nafte.

Za visoku inflaciju zaslužne su cijene hrane i bezalkoholnih napitaka, namještaja i redovnog održavanja koje su imale najveći rast unatrag godinu dana.

Tako su, prema podacima Agencije za statiku BiH, proizvodi u odjeljku Hrana i bezalkoholni napici na godišnjem nivou poskupjeli za 19 posto, dok je u odjeljcima Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće poskupljenje je iznosilo 12,1 posto, piše Indikator.

Veći skok cijena bio je i za usluge stanovanja i režijske izdatke (11,9 posto), kao i za ostala dobra i usluge (10,2 posto).

Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima Odjeća i obuća za 6,1 posto i Prijevoz za 0,9 posto.

Na mjesečnom nivou rast cijena u martu bio je 0,4 posto u odnosu na februaru.

Nastavile su rasti cijene hrane, koje su povećane za 0,9 posto u odnosu na mjesec prije. Alkoholna pića i duhan bili su skuplji za 2,4 posto, Odjeća i obuća za 2,1 posto a Ostala dobra i usluge za 1,8 posto.

Pad cijena na mjesečnom razini zabilježen je u odjeljcima Stanovanje i režijski izdaci za 0,3 posto te Prijevoz za 1,5 posto.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.