24.5.2023. 20:12
0
Dan sjećanja na žrtve masakra na Kapiji: Tuzla je svakog 25. maja najtužniji grad
U četvrtak 25. maja na području Federacije BiH je Dan žalosti na dan sjećanja na ubijenu tuzlansku mladost. Iako je Predsjedništvo BiH sa dva glasa za usvojilo prijedlog da Vijeće ministara BiH proglasi Dan žalosti u BiH, za sada nema zakazane sjednice Vijeća ministara BiH.

Prema programu obilježavanja koji je objavio Grad Tuzla bit će održano komemorativno obilježavanje najveće tragedije u historiji Tuzle, dana kada su pripadnici paravojske ratnih zločinaca Karadžića, Mladića, Đukića i drugih, ubili sedamdeset i jednu mladu osobu, čija je prosječna dob 23 godine, i ranili preko stotinu dvadeset djevojčica, djevojaka, dječaka i mladića.

Za sve građane Tuzle, to je Dan žalosti, bol koja ne prestaje, još od 25. maja 1995. godine. Građanke i građani i Gradska uprava Tuzle još od 1995. godine, na dostojanstven način u povodu svakog značajnog datuma i posebno komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina. Za sve građanke i građane Tuzle 25. maj dan najveće moguće žalosti i ostat će najtužnijim danom u svakoj godini.

Komemorativno obilježavanje 25. maja, Dana sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata odvijaće se prema slijedećem protokolu:

9.30 – Odavanje poštovanja i polaganje cvijeća na spomen obilježje civilnim žrtvama rata

(Aleja mladosti, Slana banja)

11.00 – Komemoracija u znak sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata i polaganje cvijeća na mjesto stradanja tuzlanske mladosti

(Kapija)

20.55  – Oglašavanje sirena, u znak sjećanja na trenutak kada je 25.5.1995. granata sa Ozrena prekinula 71 mladi život na Kapiji

Na dan sjećanja i komemorativnog obilježavanja stradanja tuzlanske mladosti, u četvrtak, 25.5.2023., Memorijalni centar Kapija (Patriotske lige 5) će biti otvoren za posjetioce od 8.00 – 22.00 sati.



(Patria/A.R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.