22.6.2023. 13:20
0
Kešo: Ako nuklearni otpad ‘nije opasan’, nek ga Plenković deponuje blizu Banskih dvora ili pred svojom, a ne pred našom kućom
Zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske nije ponudila ništa osim uobičajenih fraza o "unapređenju bilateralnih odnosa".


Nijedno suštinski važno otvoreno pitanje, poput ratificiranja sporazuma o granici, izlaza BiH na otvoreno more ili imovine naših preduzeća u Hrvatskoj, nije ni načeto, smatra zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Safet Kešo.

"Još gore od toga, iz Hrvatske je otvoreno poručeno da oni ne odustaju ni od odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, čime u potpunosti zanemaruju upozorenja i stavove iz BiH.

Uz sve to, premijer Hrvatske Andrej Plenković vrijeđa inteligenciju i nama i vlastitim građanima tvrdnjom da je nuklearni otpad praktično bezopasan.

Ako je tako, kako tvrdi Plenković, da nuklearni otpad koji se planira deponovati na Trgovskoj gori nije opasan, da neko može stajati 365 dana, 24 sata dnevno ispred zida tog odlagališta i da se ne primi nikakvo zračenje, otkud onda tako snažna potreba da se taj otpad deponuje što dalje od hrvatskih naseljenih područja!?

Zašto onda to odlagalište mora biti do krajnjih granica (i to baš onih sa Bosnom i Hercegovinom) udaljeno od Banskih dvora i Plenkovićeve avlije? Zašto Hrvatska 'nema drugog rješenja', osim da se taj otpad doveze i deponuje baš pred našim kućama? Je li to ono 'unapređenje bilateralnih odnosa' o kojem Hrvatska govori - upitao je Kešo. 

Smatra kako je posebno poražavajuća činjenica da problem sa Trgovskom gorom nije uopće bio planiran kao tema zajedničke sjednice vlada dviju zemalja, te da je u dnevni red uvršten tek na insistiranje ministara Staše Košarca i Nenada Nešića.

"Nažalost, za sve to vrijeme nije bilo nikakve reakcije predstavnika 'trojke' u Vijeću ministara, čime pokazuju ili da ne znaju štititi državne interese Bosne i Hercegovine ili da su ih iz Hrvatske, kako su se svojevremeno Hrvati pohvalili, 'pridobili'.

U ime koje harmonije u vlasti koalicije 'trojka' o ovoj važnoj temi podanički šuti, zanemarujući zdravlje i o(p)stanak desetaka hiljada građana Bosne i Hercegovine na svojim rodnim ognjištima?

Možda je one neuke zavarao njen naziv, ali Trgovska gora nema i ne smije imati nikakve veze sa trgovinom interesima države Bosne i Hercegovine.

Ona je priča ne samo o zdravlju i opstanku naših građana nego i o našem vlastitom samopoštovanju. Ako njega ne bude, ni poštovanja drugih prema nama sigurno neće biti", poručio je Kešo.


(Patria/A.R.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.