28.6.2023. 9:25
0
Bajram u Srebrenici: Centralna svečanost održana u Bijeloj džamiji
Bošnjaci širom Bosne i Hercegovine, pa tako i u Srebrenici, klanjanjem bajram-namaza danas su dočekali jedan od najradosnijih praznika Kurban-bajram.

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa IZ Srebrenica održana je tradicionalno u Bijeloj džamiji u Srebrenici.

Pored Bijele džamije bajram namaz je klanjan još i u Sućesci, Potočarima, Luci i Krušev Dolu, Osmačama, Slapovićima, Dobraku i Osatu.

Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica je u bajramskoj hutbi u Bijeloj džamiji, koja je bila mala da primi sve vjernike, poručio da Kurban-bajram simbolizuje žrtvu.

“Neka kurban bude naš zalog za dobro i oprost kod uzvišenog Allaha dž. š. Bitno je zajedništvo i sloga, pogotovo u mjestu gdje mi živimo, u Srebrenici gdje smo se vratili, uradili i žrtvovali mnogo”, rekao je Damir ef. Peštalić.

On je poručio:

“Bajramskom radošću oplemenimo naše porodice. U ovim danima posebnu težinu ima lijepa riječ i molim vas da niko od naših starijih, samih, i nemoćnih u ovim danima ne bude sam”.

Damir ef. Peštalić je uputio i tradicionalnu bajramsku čestitku riječima “Bajram šerif mubarek olsun”.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.