30.6.2023. 20:57
0
Bolsonaru zabranjeno učešće na izborima do 2030. godine
Sudsko vijeće u Brazilu glasalo je u petak da se bivšem predsjedniku Jairu Bolsonaru zabrani učešće na izborima do 2030. godine nakon što je zaključilo da je zloupotrijebio vlast i uzrokovao neosnovane sumnje u elektronski sistem glasanja u zemlji.

Ova odluka će poremetiti političku budućnost 68-godišnjaka i vjerovatno ukloniti svaku šansu da ponovo preuzme vlast.

Četiri od sedam sudija najvišeg izbornog suda u zemlji složili su se da je Bolsonaro zloupotrijebio svoj autoritet koristeći Vladine komunikacijske kanale za promovisanje svoje kampanje i sijajući sumnje u glasanje.

"Nakon ovoga, pokušaće izbjeći zatvor, izabrati neke od svojih saveznika da zadrže njegov politički kapital, ali je malo vjerovatno da će se ikada vratiti na mjesto predsjednika”, rekao Carlos Melo, profesor političkih nauka na Univerzitetu Insper u Sao Paulu.

Ovaj krajnje desno orijentisani lider izgubio je izbore u Brazilu od ljevičarskog rivala Luiza Inacija Lule da Silve i sada se suočava sa institucionalnim obračunom zbog zloupotrebe ovlaštenja.

Bolsonaro je optužen za zloupotrebu ovlaštenja kada je pozvao ambasadore u julu prošle godine i iznio neosnovane tvrdnje o bezbjednosti brazilskog izbornog glasačkog sistema.

Riječ je o jednom u nizu napada za koje kritičari kažu da su imali za cilj da umanje povjerenje birača u glasanje.

Bolsonaro će moći uložiti žalbu Vrhovnom sudu. Bivši predsjednik Brazila se također suočava i sa drugim pravnim problemima, uključujući krivične istrage.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.