4.7.2023. 8:58
1
Ćamil Duraković za beogradski list Danas: "Za Dodika nema nazad jer bi bio ismijan od naroda i opozicije. Nastavit će da se igra, neće se povući"
Predsjednik RS Milorad Dodik na Twitter nalogu najavio je referendum o otcjepljenju ovog entiteta, piše beogradski list Danas.

Kako je napisao, referendum bi mogao da se održi do kraja godine.

“Borićemo se na svoj, politički način, sve dok ne bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH, čime bismo toj instituciji vratili autoritet”, podsjeća Danas na izjavu Dodika.

Ovu Dodikovu najavu, ali i trenutnu političku situaciju u BiH, za Danas je komentarisao Ćamil Duraković, potpredsjednik RS.

Duraković ističe da svaki put kada Dodik nema drugu opciju on priča o destabilizaciji BiH.

“On je u tome ekspert”, ističe Dukarović i dodaje da je ovaj put spominjanjem referenduma do kraja godine Dodik “prešao crvenu liniju”.

Prema njegovim riječima, dobro je to što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt iskoristio bonska ovlaštenja i poništio zakone donijete u Narodnoj skupštini Republike Srpske o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS.

Podsjetimo, on je poništio ta dva zakona, i nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH, kojima se udar na ustavno-pravni poredak i nesprovođenje odluka visokih predstavnika definišu kao krivično djelo, za šta su predviđene zatvorske kazne, kao i smjena sa dužnosti.

Duraković navodi da je taj potez shvatio tako da međunarodna zajednica želi da ojača državne insistucije BiH kako bi se suprostavile antiustavnom djelovanju Dodika.

“Dodik nije spreman da dotakne ključnu tačku u kojoj bi bio sankcionisan”, ukazuje Duraković za Danas i kaže da ne vjeruje da će doći do eskalacije i pooštravanja političkih tenzija zbog Dodikovih poteza.

On smatra da za Dodika “nema nazad”, jer bi bio “ismijan od naroda i opozicije”.

“On će nastaviti da se igra, neće se povući”, smatra Duraković i dodaje da je novo kod Dodika to što je na nedavno održanom sastanku Trojke u Konjicu vrijeđao genocid u Srebrenici i psovao.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.