10.7.2023. 19:32
0
Fejzić: Oni koji dolaze u Potočare da vode računa o kodeksu oblačenja i kodeksu ponašanja
FOTO: Screenshot
U mezarju Memorijalnog centra Potočari sutra će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida, počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima zaštićene zone Ujedinjenih nacija u Srebrenici.

- Sve je spremno za sutrašnju kolektivnu dženazu, rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik OO za obilježavanje 28. godišnjice genocida. Sve je spremno, neke sitne stvari se završavaju - kaže Fejzić za BHRT.

Kodeks ponašanja i oblačenja
On je istakao da sam Marš mira ima više od 7000 učesnika.

- Imamo više 1000 bajkera i motorista, više 200 četvorotočkaša, imamo bicikliste iz Goražda i Bihaća, te iz Sarajeva. Ja imam običaj da kažem da svi oni koji imaju namjeru da dođu i klanjaju dženazu, mogu da dođu, pripremili smo i prevoz autobusima, sve je to na vrijeme oglašeno. Ovom prilikom poručujem da svi oni koji namjeravaju da dođu da vode računa o kodeksu ponašanja i oblačenja i da imaju na umu da dolaze na dženazu - istakao je Fejzić.

Traganje za nestalim
Ove godine u fokusu obilježavanja genocida su nestale osobe, tim povodom održana je i konferencija pod nazivom "Kolektivno pamćenje - Srebrenica".

- I poslije 28 godina od genocida tragamo za više od 1000 žrtava, da nađemo makar ijednu kost, ovom prilikom apelujem na one koji išta znaju o nestalim osobama da to prijave jer svaka nestala osoba zaslužuje da ima nišan ovdje u Memorijalnom centru - navodi Fejzić.

Gvoreći o negiranju genocida, podsjetio je da je Incko donio Zakon o zabrani negiranja genocida, ali kaže da nije dobro da nijedna osoba do sad nije procesuirana, ona koja je negirala genocid.

- Apelujem na Tužilaštvo i na ostale relevantne institucije da ulože napor i da svi oni koji negiraju genocid izađu pred lice pravde i dobiju adekvatnu kaznu - poručio je Fejzić na kraju gostovanja. ,prenosi Avaz.


(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.