19.7.2023. 20:45
1
Varhelyi: Sada je ključni trenutak za BiH, EU ima velika očekivanja
FOTO: Printscreen
Oliver Varhelyi, evropski komesara za susjedstvo i proširenje obratio se novinarima nakon pete sjednica Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje.

- Želim da naglasim da je ključna tema danas bila o 14 ključnih prioriteta i kako da ubrzamo rezultate u radu na tim prioritetima. Zato što je to apsolutni kriterij kroz koji BiH može ubrzati svoje integracije - rekao je Varhelji na početku obraćanja, prenosi Avaz.

BiH je bitna EU
Osvrnuo se na kraj prošle godine kada je našoj zemlji dodijeljen kandidatski status.

- Kada je prošle godine predloženo da se BiH dodijeli status kandidata, uspjeli smo uraditi nešto što je izgledalo nemoguće.  BiH je bitna EU. Mi vas smatramo potpuno neophodnim dijelom EU i upravo zato je kandidatski status nešto što bi trebalo jasnu poruku da je ovo za narod BiH. Izbori su pokazali riješenost naroda BiH jer su oni na vlast doveli političke lidere koje su formirali vlasti, usvojili budžete brzinom koju dugo nismo vidjeli.

Jasno je rečeno šta treba da se uradi i tako mi je drago što sam imao priliku da čujem o brojnim odlukama koje su već donesene i urađene. Kontakt tačka za EUROPOL je već urađena i uspostavljena - istakao je Varhelyi.

Dodaje da se od sada pa nadalje proces mjeri po učinku i rezultatima. 

"Sada je ključni trenutak"
- To je proces koji ide zaista po zaslugama. I sa velikim očekivanjima, i od EU ali zaista mislim i od bh. javnosti. Sada hoćemo da vidimo da ne daje Vlada samo rezultate, nego i Parlament. Pred njima su neke veoma važne odluke. Brojne stvari koje dugo čekaju na usvajanje. Sada trebamo da vidimo to novo političko rukovodstvo daje rezultate i u ovom dijelu.

Zato se nadamo da će ustavne i izborne reforme opet doći na dnevni red. Jer to su reforme spram kojih mjerimo napredak. U oktobru kao što je već rečeno dolazi godišnji paket proširenja i nove stvari možemo unijeti samo ako su se ostvarile. Sada je ključni trenutak - jasan je bio Varhelyi. 

Udvostručiti napore
Za kraj je istakao da se nada da je današnji razgovor "još više objasnio šta treba da se uradi".

- Spremni smo da još jače djelujemo, da ubrzamo integraciju zapadnog Balkana u EU. Čuli ste to u Bratislavi, čuli ste sad. 

Treba udvostručiti napore, fokus se treba usmjeriti na ono što zemlju vodi naprijed. Evropski program je jedini program za BiH koji može da stvori pravu dobit za ljude, zemlju ali i poslovnu zajednicu. To je plan koji daje dugoročni prosperitet i sigurnost za cijelu regiju - zaključio je Varhelyi, prenosi Avaz.

(Elmedina H.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.