21.7.2023. 15:56
0
Predstavljen "Inkubator poslovnih ideja" u Goraždu: Stručna podrška mladim poduzetnicima
FOTO: Avaz
Gradska uprava Goražde, švicarski Caritas i Investicijska fondacija Impakt predstavili su u Goraždu “Inkubator poslovnih ideja”, projekt koji ima za cilj razvoj poslovnih ideja i poduzetništva kod mladih. Zainteresirani će dobiti stručnu pomoć u vidu edukacije i mentorstva te bespovratnu finansijsku pomoć za nabavku opreme za razvoj vlastitog biznisa.
Otvoren poziv
Prema riječima Venese Omerhodžić-Klempić, stručne saradnice u Investicijskoj fondaciji Impakt, projekt je namijenjen mladima od 18 do 35 godina, a javni poziv je otvoren do kraja avgusta.

- U suštini, sve prijave budu prihvaćene za narednu fazu, a to je obuka koja traje mjesec i po s mentorima koji će dolaziti u Goražde i koji će s mladima raditi na razvoju njihovih poslovnih ideja, pisanju poslovnog plana, finansijskih projekcija.

 Nakon toga se radi još intenzivnije, pruža im se pomoć u registraciji biznisa, tako da je to sveobuhvatna priča. Najkvalitetnije ideje će dobiti i finansijsku podršku u iznosu do 8.000 KM grant sredstava za opremu i mašine koje su im neophodne da bi razvili svoj biznis - kazala je Omerhodžić-Klempić, prenosi Avaz.

Mali biznisi
Zamjenik direktora Caritasa Švicarske Zlatan Savić kaže da je ovo nastavak projekta SELLS, Socioekonomske održivosti i podrške stanovništvu Gornje-drinske regije, koji je prije tri godine započet u Goraždu.

- U cjelokupnom SELLS projektu cilj je da se pomogne što više socijalno ugroženih porodica, ali i da razvijemo poduzetnički duh i da imamo male biznise, započete i provedene od mladih ljudi - istakao je Savić.

Osim mladih koji tek planiraju pokrenuti vlastiti posao, pravo učešća u projektu imaju i već uposleni koji planiraju da se bave privatnim biznisom, ali i vlasnici postojećih firmi sa sjedištem na području Goražda, registriranih u periodu do godinu od objave javnog poziva.

Početni koraci

- Izvrsna stvar za male biznise za te početne korake, a, ako bude potrebno više sredstava, stojimo na raspolaganju. Bez obzira na to koliko mladih se prijavi, svi će dobiti podršku ako je projekt dobar - kazao je Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

(Elmedina H.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.