26.7.2023. 12:31
0
Stručnjaci UN-a zabrinuti ponovnom kriminalizacijom klevete u entitetu RS
FOTO: Twitter
Stručnjaci UN-a za ljudska prava izrazili su zabrinutost zbog nedavnog usvajanja izmjena i dopuna Krivičnog zakona u entitetu RS kojima se ponovo uvodi kriminalizacija klevete i postoji opasnost od negativnog utjecaja na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini i doprinosi suženju građanskog prostora u zemlji.

- Bosna i Hercegovina je dala dobar primjer u regiji dekriminalizirajući klevetu prije 20 godina, što se može i treba rješavati samo putem građanskog prava. Rekriminalizacija klevete je veliki korak unazad za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja, ne samo u entitetu RS, već u cijeloj zemlji - navodi se u saopćenju koje potpisuju Irene Khan, specijalna izvjestiteljica za slobodu mišljenja i izražavanja, Clément Nyaletsossi Voulé, specijalni izvjestitelj za slobodu mirnog okupljanja i udruživanja, Mary Lawlor, specijalna izvjestiteljica za aktiviste za ljudska prava, prenosi Avaz.

UN-ovi stručnjaci su upozorili da kriminalizacija klevete negativno utječe na stanje ljudskih prava, posebno na slobodni i inkluzivni politički diskurs, pravo na traženje, primanje i davanje informacija te slobodu medija.

Usvajanje amandmana u suprotnosti je s globalnim trendom dekriminalizacije klevete, uključujući i Evropu, gdje je nekoliko država članica Evropske unije i kandidata za članstvo ukinulo kriminalizaciju klevetu ili poduzelo korake prema njenom napuštanju.

Zakonodavno tijelo entiteta RS usvojilo je amandmane uprkos mnogim i jasnim pozivima protiv ovog retrogradnog poteza, uključujući novinare, aktere civilnog društva i međunarodne organizacije i mehanizme za ljudska prava.

Stručnjaci su prethodno razgovarali s predstavnicima BiH u martu 2023., izražavajući svoju zabrinutost zbog implikacija predloženih amandmana i pozivajući vlasti da ih povuku.

- Iako smo primijetili povlačenje nacrta amandmana koji za cilj ima kriminaliziranje uvrede, duboko žalimo što su vlasti u entitetu RS odlučile kriminalizirati klevetnički govor izricanjem novčanih kazni do 6.000 KM (gotovo 3.500 USD). Posebno smo zabrinuti da se zakonske odredbe mogu koristiti za ušutkivanje kritičkih glasova, uključujući novinare, aktiviste za ljudska prava i političku opoziciju - naveli su stručnjaci, prenosi Avaz.

Oni su pozvali vlasti u entitetu RS da ukinu amandmane i osiguraju poštivanje prava na slobodu izražavanja.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.