26.7.2023. 13:51
8
Saga se nastavlja - Medicinski fakultet u Zagrebu opet o ispitima Sebije Izetbegović: Evo šta sada kažu
Uprkos odluci Tužilaštva KS o obustavi istrage u slučaju magistarske diplome direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je za Oslobođenje ponovio raniji stav, koji je upućen i Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, kako u svojoj evidenciji nemaju podatke o njenim položenim ispitima.

- Ostajemo kod odgovora koji smo u junu 2021.  dostavili rektoru Univerziteta u Sarajevu, a u kojem navodimo; „Uvidom u arhiv Medicinskog fakulteta Sveučilišta u zagrebu utvrdili smo da Sebija Izetbegović, rođena 6. aprila 1960. godine u Titogradu, Republika Crna Gora, bila upisana u prvu godinu poslijediplomskog studija na engleskom “Ultrasound in clinical medicine” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u akademskoj godini 1992/93 pod matičnim brojem studenta 46920114. U dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima sadržanim u indeksu”, glasi odgovor kojeg su poslali navedenom mediju sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Podsjećamo, Tužilaštvo KS je obustavilo istragu jer je utvrdilo kako su indeks Sebije Izetbegović i svi potpisi profesora u njemu autentični.

- Tužilački tim je poduzimajući više radnji dokazivanja, između ostalog, privremeno oduzeo originalni primjerak indeksa Sebije Izetbegović sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu, potom, putem međunarodne pravne pomoći uputio više zamolnica nadležnom organu Repubike Hrtavstke, te zajedno sa timom vještaka grafološke struke i uz prisustvo sudije za istrage Županijskog suda u Zagrebu, izuzeo svu relevantnu dokumentaciju sa istog fakulteta. Nakon izvršenog timskog grafološkog vještačenja, utvrđeno je da je obrazac indeksa Sebije Izetbegović autentičan i da su svi potpisi u indeksu autentični, odnosno, potpisani od strane profesora s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, navedeno je u saopćenju Tužilaštva KS. 

Dvije institucije, Medicinski fakultet u Zagrebu i Tužilaštvo KS su objavile dvije kontradiktorne informacije, koje isključuju jedna drugu.

- Što se tiče kontradiktornih informacija kojim raspolažete, želimo naglasiti da je gospođa dr. Izetbegović predala svoj indeks, a vjerojatno i druge relevantne dokumente, na Medicinski fakultet Sveučilišta u Sarajevu. Original indeksa bio je u posjedu tužiteljstva koje je provjeravalo ispravnost potpisa o položenim ispitima u tom indeksu.

Budući da gospođa dr. Izetbegović nije predala navedene dokumente Medicinskom fakultetu u Zagrebu nakon polaganja ispita, Fakultet ne posjeduje te podatke u svojoj službenoj evidenciji. To je moglo dovesti do nesporazuma prilikom komunikacije između institucija, dodaju sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu u odgovoru za Oslobođenje.

 
8
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.