26.7.2023. 21:38
1
U MUP KS stiglo već najavljeno vozilo za razbijanje protesta
FOTO: MUP KS
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS danas su preuzeli vozilo TOMA za reagovanje na socijalne incidente.

Riječ je o vozilu koje se sastoji od kabine s balističkom zaštitom, koja je zaštićena oklopnom pločom te opremljena naočalama s istim stepenom balističke zaštite od oružanih napada. Vozilom upravljaju vozač i jedan operater.

Kabina je opremljena sistemom za osiguravanje pozitivnog pritiska te posebnim filterima kako bi se spriječio ulazak različitih gasova u vozilo.

Nadogradnja i infrastruktura vozila opremljeni su namjenskom opremom za gašenje požara, a na vozilu su i takozvane “runflat” gume koje omogućavaju nastavak vožnje u svim situacijama.

Konstrukcija TOMA je montirana na vozilo s velikom nosivošću i kapacitetom kretanja i opremljena je raznim komponentama kojim se upravlja putem softvera i kompjutera osjetljivog na dodir.

Oprema vozila uključuje vodeni top s pokretom od 360 stepeni, koji može izbacivati vodu, pjenu, suzavac i mješavinu boja pod visokim pritiskom.

Dio opreme je i kamera visoke rezolucije s optičkim zumiranjem i sistemom za snimanje, koja je postavljena na koplje.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.