28.7.2023. 21:01
0
Predsjedništvo BiH potvrdilo: Važan Bidenov čovjek za sigurnost stiže u BiH
FOTO: Twitter
Predsjedništvo BiH potvrdilo je danas da će u ponedjeljak u Sarajevu boraviti glavni zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD Jonathan Finer.

On će se sa članovima Predsjedništva BiH sastati u ponedjeljak u popodnevnim satima, prenosi Avaz.

Značajan doprinos

Ove sedmice je objavljena informacija kako je američki predsjednik Joe Biden zatražio od Finera da u Bijeloj kući nastavi obnašati ulogu zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost u Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC), čime su prekinuta nagađanja o njegovom prelasku u State Department.

Šef kabineta Bijele kuće Jeffrey Zients nazvao je Finera "neophodnim" i naglasio veliko poštovanje koje predsjednik ima u njegovo iskustvo i uvide. Finer je ranije slavio za prvog kandidat za mjesto zamjenika državnog sekretara, a očekivalo se da će biti dobrodošao nazad u State Department u svjetlu njegovih prethodnih uloga tokom Obamine administracije.

Međutim, njegov značajan doprinos naporima Bajdenove administracije da podrži Ukrajinu protiv Rusije, kao i njegov čvrst odnos sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, pokazao se ključnim u odluci da ostane u NSC-u.

Početkom februara razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH
Finer je početkom februara razgovarao sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem u Washingtonu.

Tada je potvrdio opredijeljenost Sjedinjenih Država prema suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine te naglasio da će Sjedinjene Države nastaviti da pozivaju na odgovornost destabilizirajuće aktere koji potkopavaju državu i Daytonski mirovni sporazum.

Pozvao je lidere da iskoriste zamah i pomognu u usvajanju ključnih reformi vladavine prava koje bi ojačale borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali i prenio važnost poduzimanja koraka za modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i diversifikaciju snabdijevanja zemlje energijom, da bi se odmaklo od ruskih izvora.

(Elmedina H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.