29.7.2023. 21:51
0
Sarajevo kuca na vrata rekorda: “Kada turisti dođu, njihova vizija se promijeni”
FOTO: Unsplash
Sezona ispunjava očekivanja, a vrhunac tek očekujemo - ovako turistički radnici opisuju trenutno stanje u ovom sektoru. More, rijeke, jezera, SFF, pa i drugi brojni festivali širom zemlje mamac za sve one koji žele posjetiti Bosnu i Hercegovinu. Stranih turista već sada ima najviše.

Naročito, u Sarajevu, gradu u kome posjeta ne može ni početi, niti završiti bez obilaska Baščaršije i degustacije tradicionalnih jela.

“Probali smo neka ukusna jela. Jeli smo hranu pravljenu ispod sača. Bilo je odlično. Sviđa mi se što sam upoznao različite kulture u ovom gradu”, ističe zadovoljni turista, prenosi N1.

Turistički vodič Rijad navodi da je svakim danom Sarajevo sve posjećenije. Ali i da mnogi od njih ne dolaze sa velikim očekivanjima.

“Međutim, kada dođu njihova vizija i slika o Sarajevu se promijeni. Najviše vole mješavinu istoka i zapada. Neizostavna Baščaršija, kafa, ljudi, ti ljudi i atmosfera su nešto što im najviše ostane u sjećanju”, naglašava nam Rijad Špiljak.

Iako su u glavnom gradu kapaciteti već popunjeni, vrhunac sezone tek se očekuje, navode iz turističke organizacije. Najveće nade polažu se u Sarajevo film festival, kada ovaj grad postaje centar regije. Ali to nije sve.

“Gastro festival u Vilsonovom već je krenuo. U subotu imamo elektronsku muziku, Matinee, biće dobar party. U nedjelju je Željko Joksimović, uz 24 izlagača hrane. Paralelno sa SFF-om, imamo Festival u centru, koji će biti u Radićevoj ulici, trajaće takođe nekih 7 dana”, saopštio je direktor Turističke organizacije KS Haris Fazlagić.

Teži se ostvariti uspjeh iz 2019. godine, kada su prihodi bili oko dvije milijarde KM. Velika, tačnije višemilionska očekivanja imaju i u Republici Srpskoj, gdje takođe manifestacioni turizam uzima maha.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.