2.8.2023. 11:30
0
Iz Ambasade SAD u BiH: "Naše sankcije su opasne"
FOTO: Društvene mreže
Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) ministarstva finansija SAD sankcionirao je četiri osobe koje ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i predstavljaju daljnju prijetnju budućoj integraciji zemlje u euroatlantske institucije, prenosi Avaz.

Nacionalna sigurnost
Poručili su to iz Ambasade SAD u BiH za „Dnevni avaz“ nakon što je objelodanjeno da su na crnoj listi od 31. jula završili i zvaničnici iz bh. entiteta RS, i to Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, predsjednik NSRS Nenad Stevandić, premijer RS Radovan Višković i ministar pravde RS Miloš Bukejlović.

- Ambasada SAD postupa u skladu s odlukama OFAC-a, koji nadzire i provodi ekonomske i trgovinske sankcije u skladu s ciljevima vanjske politike i nacionalne sigurnosti SAD, a protiv stranih država i režima, terorista, međunarodnih trgovaca narkoticima, lica umiješanih u proliferaciju oružja za masovno uništenje te drugih prijetnji po nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku ili ekonomiju SAD - navedeno je iz Ambasade SAD, prenosi Avaz.

Naglasili su da su sankcije ozbiljne.

- Sa sobom nose posljedice po one protiv kojih su uvedene. Odluka o sankcioniranju pojedinca, prema Programu sankcija za zapadni Balkan, donosi se nakon intenzivne i detaljne analize činjenica od brojnih agencija vlade SAD, kao što je bio slučaj s četiri osobe koje su sankcionirane 31. jula - istaknuto je.

Prijetnje suverenitetu
Dodali su da su viši zvaničnici vlade SAD, uključujući ambasadora, „više puta jasno istakli da će Sjedinjene Države držati odgovornima one pojedince koji se angažiraju u antidejtonskom ponašanju i prijete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, kao što je to i učinjeno 31. jula“.

- Sjedinjene Države nastavit će da koriste svoje ovlasti iz domena sankcija dok god zvaničnici iz Republike Srpske budu napadali Dejtonski mirovni sporazum - zaključili su iz Ambasade SAD u BiH za „Avaz“.

Strateški cilj dijele s EU
Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini za „Avaz“ su poručili da se suzdržavaju od komentiranja odluka SAD u vezi s njihovim okvirom sankcija kada je u pitanju zapadni Balkan.

- To je pitanje za vlasti SAD. U skladu s njihovom iskazanom opredijeljenošću za pristupanje EU, za vlade i vlasti na zapadnom Balkanu, uključujući BiH, ključno je da nastave reformske procese i ostanu na putu ka EU, uključujući oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. EU i SAD dijele ovaj strateški cilj - zaključili su.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.