11.8.2023. 11:08
0
Sa sporne liste centra iz RS izbrisana imena troje djece ubijene u Sarajevu
FOTO: screenshot
Imena nekolicine djece koja su ubijena tokom opsade Sarajeva našla su se na listi imena 106 ubijene djece u RS, a koju je sačinio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina u Republici Srpskoj. Njihove porodice su to sasvim slučajno otkrile. Imena svega troje od nekoliko djece sada su izbrisana, no redni brojevi u izvještaju su ostali.

Na platformi Sniper Alley Photo, sa koje su prvobitno i uočili ovakve poteze, sada je podijeljena informacija kako su tri imena djece ubijene u Sarajevu uklonjena, no u listi su ostali njihovi redni brojevi.

Radi se o Marku Lukiću, Igoru Maleševiću i Damiru Dodiku.

Iz projekta Sniper Alley Photo podsjećaju da se na spisku i dalje nalaze imena Mirjane Maleševića, Danijela Kovačevića i Vitomira Soknića.


Šesnaestogodišnja Mirjana Malešević ubijena je u Sarajevu 27. februara. Sa prijateljem Samirom išla je u posjetu ostalim drugarima. Pucano joj je u srce. Samir koji je, potom, pokušao pomoći je također ubijen.

Vitomir Soknić ubijen je na Dobrinji nakon što mu je sa položaja VRS pucano u vrat, dok je išao po drva.

Danijel Kovačević je šesnaestogodišnjak koji je preminuo tokom opsade Sarajeva. Nije ubijen, ubijen je njegov otac Ivo, sa čime se Danijel nije uspio pomiriti.

Podsjetimo, porodica Marka Lukića koji je ubijen u jedanaestoj godini života u naselju Mejtaš, u centru Sarajeva, a čije je ime također bilo na spornom spisku, najavila je tužbu.

(Erna H.) 

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.