15.8.2023. 18:25
0
“Trenutno u FBiH fali minimalno 2.000 policajaca”
FOTO: N1
Slučaj iz Gradačca ponovo je otvorio brojna pitanja vezana za policijske agencije. Ponovo se prebrojavaju policajci, analizira njihova opremljenost, ali i spremnost pojedinaca na saradnju sa kriminalcima. Ogorčeni građani poručuju, kako je moguće da nedostaje policajaca, a da ne fali službenih vozila.

Nedostaje policajaca, nisu dovoljno opremljeni, uniforme su im stare. Nagomilali su se problemi koji se sporo rješavaju u velikom broju policijskih agencija na svim nivoima u BiH

“Trenutno na teritoriji čitave FBiH fali 2000 policajaca minimalno. Ali reći ću vam jedan ohrabrujući podatak. Nekada je policijska akademija obučavala 150-200 ljudi, mi sada imamo više od 400 osoba na obuci”, kaže aktuelni ministar FUP-a Ramo Isak.

Prije mjesec i po dana MUP TK saopštio je da šalje policajce na obuku, i to njih 160 u čin policajca. Upravo pitanje zapošljavanja policajaca postavio je juče organizator protesta u Gradačcu.

“Ministar unutrašnjih poslova kaže u PU Gradačac postoji samo devet policajaca u jednoj smjeni. kaže fali 500 policajaca na TK Kantonu, ja bih ih zapitao, koliko njima fali auta. Ako fali 500 policajaca, onda treba da fali barem 500 auta, a znamo da ne fali niti jedno”, kaže Miralem Topalović, organizator protesta u Gradačcu.

Ministar unutrašnjih poslova se u petak zahvaljivao OSA, SIPA, MUP RS i BD. Kazao je i da im dodatna pomoć nije bila potrebna.

“Danas je podršku nudio i FUP, mi nismo danas imali potrebu za dodatnim angažovanjem snaga izvan TK”, kaže Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK.

No nije važno samo, koliko ih je angažovano, nego i ko je angažovan. Danas, ministar unutrašnjih poslova TK poziva Tužilaštvo da istraži eventualne veze policajaca sa kriminalcima. Da ih mnogo ima širom zemlje pokazuju učestale akcije hapšenja policajaca.

Još jedno od pitanja koje se otvara je i spremnost policajaca za različite zadatke.

“Izvrsno bi bilo, i ja svjedočim da su najbolje rezultate u tim situacijama davale koleginice, policajke, te poslove treba da rade žene. To bi u nekoj perspektivi trebalo projektovati”, kaže Dragan Mioković, policajac u penziji za N1. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.