29.8.2023. 8:06
1
Dokle je stigla istraga o ekološkom incidentu u rijeci Bosni
Novi ekološki incident u Zenici dogodio se proteklog vikenda. Nakon prijave Udruženja sportskih ribolovaca „Bistro“ Zenica da je u rijeci Bosni primijećen veliki broj uginulih riba na teren su izašli pripadnici Kriminalističke policije MUP-a ZDK koji su pod nadzorom dežurnog kantonalnog tužioca obavili uviđaj. I nadležni inspekcijski organi uključeni su u rasvjetljavanje ovog ekološkog incidenta, navodi BHRT.

Ni dan nakon velikog pomora ribe u rijeci Bosni, desetak kilometara nizvodno od Zenice, nije poznat ni preliminarni uzrok novog ekološkog incidenta na rijeci Bosni. Uviđaj na mjestu najveće koncentracije uginule ribe, pod nadzorom dežurnog kantonalnog tužitelja, obavili su pripadnici kriminalističke policije MUP-a ZDK, prenosi Avaz.

Izuzeti uzorci vode i uginule ribe
lzuzeti su uzorci vode i uginule ribe koji će biti poslani na analizu, a kako bi se utvrdio uzrok velikog pomora ribe. Nakon što ovo Tužilaštvo zaprimi rezultate analize imat ćemo više informacija o ovom slučaju.

Dok istražni organi čekaju rezultate analiza, ekološki aktivisti upozoravaju da je posljednji pomor ribe u rijeci Bosni jedan od najvećih u posljednjih dvadeset godina i da je krajnje vrijeme da se počinilac ili počinioci adekvatno kazne, odnosno da istrage rezultiraju otkrivanjem, a onda i procesuiranjem krivaca. Aktivisti napominju i to da je ovaj ekološki incident već treći u ovoj godini na rijeci Bosni.

Uzroci i počinioci
- Opet kažem da je ovdje možda i nažalost da ovakav slučaj najviše dobija, između ostalog, zahvaljujući građanskim aktivistima i medijima, odnosno kao vrsta javnog pritiska. A žalosti da građani i nerijetko nevladin sektor nerijetko preuzimaju uloge određenih institucija - rekao je Safet Kubat, eko aktivista.

Koje aktivnosti je nakon pomora ribe u rijeci Bosni preuzela nadležna Federalna inspekcija BHRT nije uspio saznati jer nisu dobili odgovor na njihov upit, a kolika je šteta pričinjena u narednim danima saopćit će nadležno ribolovno društvo „Bistro“ Zenica. Na brzu i efikasnu istragu nadležne institucije pozvali su i iz Gradske uprave Zenica u kojoj očekuju intenziviranje istrage i da se u što kraćem roku otkriju uzroci i počinioci ovog, kako navode u saopćenju, zločina protiv prirode.

(Elmedina H.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.