3.9.2023. 19:51
0
Oglasila se Vlada KS: "Rekonstrukcija tramvajske pruge najveći projekat u Kantonu Sarajevo"
Rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu je završena, a sada se oglasila i Vlada Kantona Sarajevo, te otkrila detalje oko budućnosti javnog prijevoza u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Saopštenje Vlade KS prenosimo u cijelosti: 

Nakon obavljenih testnih vožnji na drugoj dionici nove sarajevske pruge od Čengić Vile do Marijin Dvora, tramvaji od večeras voze od Ilidže do Baščaršije.

Rekonstrukcija tramvajske pruge najveći je infrastrukturni projekt javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo. Podrazumijevala je sate, dane i mjesece neprestanog rada, nepredviđenih izazova, velikih uspjeha i konstantnog odricanja za svaku osobu koja je bila uključena u historijski projekt za ovaj grad.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i učesnici projekta najavili su povratak tramvaja prvom zvaničnom vožnjom u tramvaju na kojem se nalaze fotografije projekta nove sarajevske pruge sa simboličnim natpisom 'Hvala Sarajevo'.

"Ponosan sam što sam dio ove priče, zajedno sa svim radnicima i ljudima koji su hrabro nosili ovaj projekt. Izgradnja sarajevske pruge bila je i ostat će više od projekta, zbog svega što smo prošli i svega što smo napravili. Promijenili smo sliku Sarajeva zbog nas i generacija koje dolaze", izjavio je ministar Šteta.

Na dionici od Čengić Vile do Marijin Dvora, baš kao i na prvoj dionici od Ilidže do Čengić Vile, obnovoljene su sve raskrsnice i pješački prelazi. U narednom periodu očekuje se nastavak uređivanja pojasa oko tramvajske pruge na ovoj dionici, uključujući i uređenje tramvajskih stanica.

Na Čengić Vili je skoro dvije godine bila okretnica za autobuse. Autobusi će nastaviti voziti od Nedžarića do Baščaršije, kao podrška tramvajskom saobraćaju. Raspored vožnje tramvaja i autobusa objavit će prijevoznici.

"Pokrenuli smo reformu javnog prijevoza i kroz projekt izgradnje pruge, ali i kroz mnoge druge. Pruga je sada sigurna i nova, u ovoj godini stižu prvi novi tramvaji, počinjemo vrlo brzo graditi prugu do Hrasnice, uvodimo razne promjene za javni prijevoz. Za razliku od prije dvije godine, danas đaci i studenti imaju besplatan javni prijevoz, a kuponi važe kod oba prijevoznika. Krenuli smo mijenjati stanje i na našem putu do cilja, do najboljeg javnog prijevoza u regiji - nema stajanja", istakao je ministar Šteta.

Izvođač radova na projektu rekonstrukcije tramvajske pruge je konzorcij dvije kineske kompanije China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Engineering Group, a nadzor PPG Sarajevo i Yuksel Proje.

"Zahvaljujem se svim učesnicima u projektu, posebno radnicima na pruzi koji su nosili ovaj projekt, ali i svim ljudima koji su bili dio pruge. Veliki resursi su bili potrebni, velika želja i velika hrabrost. Hvala i svim građanima koji su bili strpljivi i puni razumijevanja", zaključio je ministar Šteta.


(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.