10.9.2023. 18:46
0
Šta se juče dešavalo u centru Sarajeva: Grupa žena u crvenim odorama i pognutih glava, okružena nadgrobnim spomenicima...
Sarajevskim ulicama jučer je prošetala grupa žena obučenih u crvene odore. Pognutih glava s bijelim kapama koje im prekrivaju lice, simoblično su ukazale na položaj žena.

Performans iz tri dijela među kojim je i “Sluškinjina priča”, a u okviru kojeg su žene u odorama šetale gradom, održan je u sklopu festivala ženske umjetnosti i aktivizma BiH Pitchwise koji ove godine slavi 18. rođendan.

- Radikalne politike tjeraju žene u situaciju da ostaju i bez prava koja su do sada stekle. Mi se sada borimo da očuvamo stepen prava koji je do sada postignut - rekla je za N1 jedna od aktivistica.

Performans nosi naziv po istoimenoj knjizi Margaret Atwood koja je izazvala kontroverze i bila zabranjena nakon što je objavljena 1985. godine. A kako bi istakli sve češću cenzuru knjiga izdavač Penguin Random House i autorka su napravili primjerak koji ne može da se spali.

- Briljantan distopijski roman o totalitarnom društvu u kojem obespravljene žene postaju strojevi za rađanje. Fredova pripada kasti Sluškinja i među rijetkim je ženama u Republici Gileadu, nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama, koje su još sposobne rađati. Prisiljena je biti Zapovjednikova ljubavnica i rađati djecu kako bi se opustošena zemlja opet napučila. U ozračju beznađa, okrutnosti i strahovlade, gdje svatko može biti doušnik, a neposluh se drakonski kažnjava, Fredova mora pronaći način kako da opstane; mora balansirati između zahtjeva Zapovjednika, njihovih bezosjećajnih Supruga, Marthi i drugih Sluškinja. No ona ima vlastiti cilj: preživjeti i pronaći kćer koju su joj oduzeli - navodi se u opisu knjige.

Drugi dio performansa uslijedio je kod Narodnog pozorišta gdje su žene odale počast ženama žrtvama nasilja i poslale apel da se femicid zaustavi. Ležale su na podu “krvave” i “pretučene” dok su oko njih bili nadgrobni spomenici i nišani s natpisima “Ubijena od muža”, “Ubijena od vanbračnog partnera”, “Ubijena od bivšeg momka”…

Snimak možete pogledati OVDJE.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.