11.9.2023. 16:06
0
Skandal u bh. obrazovanju: Koji ministar je dao odobrenje za školski udžbenik u kojem se djecu uči da je ‘BiH državna zajednica’?
Tokom današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik SDA Faruk Kapidžić otkrio je skandalozan detalj iz školskog udžbenika koji se koristi u osnovnim školama.

Naime, Kapidžić je citirao da u spornom udžbeniku iz predmeta 'Društvo' za peti razred osnovne škole piše da je BiH državna zajednica.

Radi se o netačnoj formulaciji koju koriste velikosrpski ideolozi, a posebno je ističe predsjednik RS Milorad Dodik kao argument za to da RS ima pravo na samostalnost jer BiH crpi 'suverenitet iz entiteta'.

Odobrenja za školske udžbenike daje Federalno ministarstvo obrazovanja, a za ovaj sporni saglasnost je data 2008. godine.

Kapidžić je naveo da iz ove knjige uče već najmanje dvije generacije učenika, što je možda netačno - jer ih možda i više.

No, ko je tad bio ministar obrazovanja FBiH?

U to vrijeme vlast u Federaciji bila je SDA, a Vladu FBiH vodio je Nedžad Branković. Međutim, resor obrazovanja vodila je Stranka za BiH a oni su za ministricu postavili Melihu Alić.

Na stranici izdavača knjige ističe se da je ovaj udžbenik dobio odobrenje Ministarstva i da se koristi u većini kantona u FBiH.

(Ajdin B.)




0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.