12.9.2023. 17:20
0
Radnici Studentskog centra KS najavljuju štrajk, ministar obećao skoro rješenje
Radnici JU Studentski centar Sarajevo su najavili štrajk, potvrđeno je za BHRT.

Razloga je kažu jer čekaju već tri mjeseca na saglasnost Ministarstva nauke i visokog obrazovanja KS o odobravanju novih pravilnika koje zahtijevaju, kazao je Amar Dovadžija direktor sudentskog centra BHT-u.

Također, direktor zahtjeva i povećanje plata radnika, koje su minimalne.

Smanjen je broj zaposlenih sa 235 na 194, a direktor je sebi snizio platu, istakao je.

"Povećanje plata ih sljeduje po već postojećim aktima, a štrajk je najavljen iz razloga da bi se animiralo ministarstvo i ubrzao sam proces odobravanja pravilnika koje bi donijele promjene na finansijskom planu."

Dovadžija od kantona ne zahtjeva nikakvu finansijsku pomoć, već samo odobrenje.

Ministar nauke i visokog obrazovanja Kantona Sarajevo kazao je za BHRT kako je ustvari samo pitanje tehničke prirode.

Naime posljednji upit je stigao 5. septembra i on je još u analizi, kazao je resorni ministar Pavle Krstić BHT-u.

"Saglasnost posljednja stigla 05.09 .i taj zahtjev je u analizi i trebalo bi da se ovih dana potpiše, čime se otvara mogućnost da isplate plate. Tu nije problem, to je čisto tehničko pitanje, tu si i godišnji odmori i do kraja sedmice bi trebala saglasnost biti data, te nema potrebe za štrajkom."



(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.