23.9.2023. 21:08
0
Povećanje naknada za nezaposlene u FBiH: Umjesto 510 KM imati će mjesečno 760 KM
FOTO: Ilustracija
Predloženi Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba ima za cilj unaprijediti sistem zapošljavanja i vođenja evidencije o nezaposlenima.

Prema ovom zakonu, predviđeno je povećanje iznosa naknade u slučaju prestanka radnog odnosa na 60 posto prosječne neto plaće. Također, novi zakon donosi novu definiciju nezaposlene osobe i definira pravila koja će jasnije razlikovati stvarnu nezaposlenost od onih koji se vode na evidenciji radi zdravstvenog osiguranja.

Osim toga, planira se stimulacija poslodavcima koji aktivno sudjeluju u smanjenju nezaposlenosti kroz mjere zapošljavanja. Sve usluge posredovanja u zapošljavanju, bilo putem službi za zapošljavanje ili privatnih agencija, bit će besplatne.

Tako se, prema zakonu, novčana naknada isplaćuje nezaposlenoj osobi tri mjeseca ako je provela na radu od osam mjeseci do pet godina. Ako je radila od pet do 10 godina ima pravo na naknadu u trajanju od šest mjeseci. Osoba koja je u radnom odnosu bila od 10 do 15 godina naknadu višu od 500 KM ima pravo primati devet mjeseci. Na 12 mjeseci pomoći ima pravo onaj ko ima od 15 do 25 godina staža, 15 mjeseci ako je osoba provela na radu od 25 do 30 godina, zatim 18 mjeseci za one s od 30 do 35 godina staža i 24 mjeseca ako je osoba provela na radu više od 35 godina.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.