13.10.2023. 16:25
0
Na Kongresu SDA 1.285 delegata bira predsjednika stranke, potpredsjednike, Glavni odbor...
Osmi kongres Stranke demokratske akcije održat će se u subotu, 14. oktobra u dvorani Juan Antonio Samaranch.

Jedini kandidat za predsjednika Stranke demokratske akcije koji ispunjava statutarne uvjete je Bakir Izetbegović, dok je na listi za potpredsjednike 25 kandidata i bit će izabrano devet potpredsjednika.

Kongres bira i članove Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Etičkog odbora SDA.

Kada je riječ o Glavnom odboru on broji 115 članova. Jedan dio njih su članovi po položaju, a drugi se biraju na kongresu. Članovi Glavnog odbora po položaju, njih 18 su: predsjednik SDA, predsjednici kantonalnih/regionalnih organizacija SDA i predsjednik SDA Brčko distrikta.

Kongres SDA bira 83 člana Glavnog odbora iz kantonalnih/regionalnih organizacija i organizacije SDA Brčko Distrikta prema strukturi koju utvrđuje Glavni odbor SDA na osnovu kriterija koji se temelje na izbornim rezultatima.

Na prijedlog predsjednika SDA, članovi Glavnog odbora izabrani na kongresu i članovi Glavnog odbora po položaju biraju još 14 članova Glavnog odbora radi osiguranja ravnomjernije zastupljenosti svih slojeva članstva (osiguranje etničke, kvalifikacione, spolne, starosne zastupljenosti i zastupljenosti članstva SDA iz inostranstva). Glavni odbor je nadležan da donosi odluke o održavanju redovnog i vanrednog kongresa.

Za Nadzorni odbor birat će se pet, a za Etički 11 članova tajnim glasanjem.

Na 8. Kongresu SDA dolaze i brojni gosti, predstavnici političkih subjekata iz Bosne i Hercegovine i iz inostranstva.

Ovogodišnji Kongres ima 1.285 delegata i najviši je organ SDA. Čine ga delegati koji se biraju na izborima i delegati po položaju. Delegate kongresa biraju skupštine općinskih/gradskih i organizacije SDA Brčko Distrikta BiH, odnosno skupštine kantonalne/regionalne organizacije.

Prema položaju, delegati kongresa su predsjednik SDA, članovi Glavnog odbora, Predsjedništva, Nadzornog odbora i Etičkog odbora, te svi izabrani gradonačelnici/načelnici, vijećnici/odbornici, zastupnici i delegati u svim predstavničkim tijelima na svim nivoima vlasti, sa aktivnim mandatom.

Jedan od delegata sutrašnjeg Kongresa je i državni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović. Njegova kandidatura za predsjednika SDA je odbačena, a on je u reakciji poručio da ne odustaje od misije izgradnje bolje SDA. Nije se jasno izjasnio da li će napustiti stranku nakon sutrašnjeg Kongresa, ali je u javnom prostoru predstavio ideju novog pokreta koji je ponudio i drugim političkim opcijama.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.