18.10.2023. 13:36
0
Dodiku dosadno, pa počeo da prebrojava Srbe u Sarajevu: Multietnički i glavni grad u BiH će uskoro biti gotovo 100 posto muslimanski
FOTO: N1
U Novom Sadu se svake godine rodi 200 posto više muslimana Bošnjaka, nego Srba u Sarajevu, jedno je od Dodikovih promišljanja. U svojoj novoj objavi na društvenoj mreži X Dodik broji koliko se Srba rodi u Sarajevu, a koliko ih umre.
U sve to je umiješao Novi Sad, visokog predstavnika Christiana Schmidta, bonske ovlasti, multietničnost... U njegovoj glavi je valjda sve to logično i povezano.

Evo šta je napisao Dodik.

"Ako uzmemo u obzir zvanične statističke podatke samo za Kanton Sarajevo, vidjećemo da je broj Srba koji se rodi u ovom "multietničkom glavnom gradu" BiH trinaest puta manji od broja Srba koji umre. 

Naime, samo 2022. godine rođeno je 23, a umrlo 294 Srba. U gradu koji je imao najmanje 160.000 Srba i još nekoliko desetina hiljada koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni potpuno je jasno kakva će demografska situacija biti u narednim godinama. 
Grad koji se ističe kao "multietnički i glavni grad" će u periodu ne većem od 10 do 12 godina imati više od 96 posto muslimana, Bošnjaka, te imati jednu apsurdnu situaciju da će stanovništvo u BiH biti 50 posto hrišćansko i oko 50 posto muslimansko, a "multietnički i glavni grad" BiH gotovo 100 posto muslimanski.

Koliko je frapantna ova činjenica o Srbima u Sarajevu, pokazuje poređenje sa gradom Novim Sadom, gdje su muslimani, Bošnjaci, uvijek bili ispod pola procenta stanovništva, a gdje se samo za 2022. godinu, kao i za svaku godinu u proteklih deset godina, rodi gotovo 200 posto muslimana, Bošnjaka, više nego što je to slučaj sa Srbima u Sarajevu.

O apsurdnosti nametnute odluke tzv. visokog predstavnika i člana 203a Krivičnog zakona BiH, koji propisuje krivično djelo neizvršavanje odluke visokog predstavnika, govori i činjenica da se na ovaj način mogla propisati krivična odgovornost za bilo kakvo postupanje protiv bilo koje "njegove odluke". 

Tako bi u slučaju da se bude svjesno da će "multietnički i glavni grad" biti gotovo 100 posto jednovjerski (muslimanski) u zemlji u kojoj je stanovništvo vjerski heterogeno nametnuti odluka o "distriktu Sarajevo", koji bi uključivao Kanton Sarajevo i Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj, te na neki način vještački obezbijediti multietičnost. 

Naravno, onaj ko bi se protivio ovoj odluci bio bi krivično gonjen i završio bi u zatvoru", objavio je predsjednik RS-a.

(Aldin B.)


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.