24.10.2023. 14:07
0
Bečarević: Drugi dan Vlade KS sam ponudio ostavku. Sukob između nas i "Trojke" je nastao na vladavini prava. Ti procesi su problematični
Uoči sutrašnje sjednice Skupštine KS na kojoj će biti razmatrana ostavka premijera KS Nihada Uka, a kako bi se iz Vlade KS eliminisali kadrovi Stranke za Bosnu i Hercegovinu, na press konferenciji su se obratili Almir Bečarević i Emir Dedović, ministri u aktuelnoj Vladi, kao i šef Kluba zastupnika SBiH u Skupštini KS Muamer Bandić.

U svom obraćanju Bečarević je kazao da su bili potpuno iskreni, a njihov rad je bio takav da je bio za primjer svim građanima KS kako se časno i pošteno radi.

"Da li smo imali saradnju u Vladi KS s premijerom i svim ministrima? Da, imali smo dobru saradnju i u tom segmentu, što se nas tiče, mi nismo imali nikakvih problema. Samo jedna odluka za sedam mjeseci je bila takva da smo se razišli, ali ne politički, već kao ministri, oko jednog pitanja, izbora direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. To je jedino pitanje gdje nije bilo jednoglasno", rekao je Bečarević.

"Sukob između nas i 'Trojke' je nastao na vladavini prava. Ti procesi su problematični", dodaje Bečarević, a zatim je naveo razne probleme, konkretno u Ministarstvu koje predvodi.

Ponovio je da veliki broj direktora preduzeća komunalne privrede pod istragama ili prijavama Uredu za borbu protiv korupcije KS.

"Imate dva direktora pod jednim krovom. Jedan dan potpisuje sadašnji direktor, dva dana poslije potpisuje v.d. direktorica kojoj je istekao mandat i koja je trebala biti penzionisana. Peti dan opet potpisuje direktor, sedmog dana potpisuje opet v.d. direktorica bez mandata", ispričao je Bečarević situaciju u KJKP Rad.

Za kraj je prozvao Tužilaštvo, tražeći akciju, te dodao kako ovo nije stvar čuvanja stolica odnosno pozicija, te zbog toga naveo primjer svoje ponuđene ostavke drugi dan ovog sastava Vlade KS.

"Nihad Uk ako podnese ostavku, to je lični čin. On za mene nije podnio ostavku, on nije za mene polagao zakletvu. Ja sam to uradio ispred Skupštine Kantona Sarajevo. Kako može on podnijeti ostavku u moje ime? To nema nigdje na svijetu.

Drugi dan Vlade KS sam ponudio ostavku. To sam uradio zato što je zakonodavna vlast od izvršne vlasti tražila povećanje 47 posto cijenu vode. Na bazi čega? Zato što je neko došao i rekao da treba povećati cijenu za 47 posto. Ili, pošalje vam preduzeće rad zahtjev za 75 povećanje cijene komunalnih usluga. Zbog čega? Zbog čega da se uvodi komunalna policija i sedam miliona KM da se iz budžeta odvaja?

Na kraju je poručio da ako neko pronađe samo jedan papir o nezakonitostima da će on i Dedović sami otići.

Ministar Dedović je kazao da je prihvatio poziciju kako bi donijeli promjene.

"Nisam se bavio previše dnevnom politikom već sam najozbiljnije shvatio ovaj posao", rekao je Dedović.

Ukazao je da su pokrenuli inicijativu kojom se mijenja uredba koja se odnosi na pripremu plana investicija jer je utvrđeno da je puno kapitalnih projekata "na čekanju".

"Preko 300 miliona odobrenih kredita imamo, a oni leže na računima i krenuli smo u to da napravimo prohodnost kroz procedure i da dođemo do realizacije neophodnih projekata", rekao je Dedović.

Kao što vidite stranke Trojke su bile opredijeljene za jedan princip vladavine koji se ogleda u pokoravanju ljudima, a ne zakonima, što za SBiH nije bilo prihvatljivo, rekao je Bandić.

Dodao je da su stranke Trojke očekivale da SBiH bez pogovora prihvata tačke dnevnog reda koje predlože, što je za njih neprihvatljivo.

"Od samog sam početka smatrao da SBiH ne treba praviti koaliciju sa strankama Trojke i sve ono što sam govorio se ispostavilo kao tačno. Nisam primijetio da postoji u samom rukovodstvu stranaka Trojke osobe koje imaju jasne političke ciljeve. Sve je to bilo vrlo površno i sve se zasnivalo na jačanju stranačke infrastrukture", naveo je Bandić.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.