6.11.2023. 23:03
0
Oštro upozorenje jordanskog premijera upućeno Izraelu: Protjerivanje Palestinaca iz Gaze za nas je objava rata
Jordanski premijer Bisher Khasawneh izdao je danas oštro upozorenje, ističući da bi svaki pokušaj raseljavanja Palestinaca iz Gaze ili okupirane Zapadne obale prešao kritičnu "crvenu liniju". Takve akcije, kako je izjavio, Jordan će smatrati "objavom rata". Khasawnehovu izjavu prenio je Times of Israel, naglašavajući ozbiljnost Jordanove posvećenosti palestinskoj stvari.

Ovo nije prvi put da Jordan pošalje ovakvo upozorenje u zadnjih mjesec dana. Prvo se ticalo samo Zapadne obale. 

Lideri zemlje nastojali su razlikovati podršku palestinskoj stvari od ekstremističkih ili terorističkih veza, ističući njihovu posvećenost humanitarnim vrijednostima. 

Mnogi svjetski i arapski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog akcija Izraela u kontekstu otežavanja kretanja između Egipta i pojasa Gaze.

Neki vjeruju da bi namjere Izraela mogle uključivati premještanje civila kao dio šire strategije, dok su drugi zabrinuti zbog mogućih implikacija. Nedavno su egipatski zvaničnici iznijeli mogućnost da bi krajnji cilj Izraela mogao uključivati promjenu demografskog sastava pojasa Gaze, smanjenje palestinskog prisustva i pokušaj zamjene trenutnog političkog vodstva, tačnije Hamasa.

Ova zabrinutost dovela je do sumnje da bi Izrael mogao nastojati potaknuti dalje naseljavanje jevrejskog stanovništva iz Evrope u pojas Gaze. Situacija ostaje predmet stalne debate i diskusije među različitim zainteresovanim stranama.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.